Vvs i hjemmet: Du behøver ikke at være vvs’er for at skifte toilet
Der er rigtig mange vvs-opgaver, man selv kan og må udføre derhjemme. Men det er vigtigt at holde styr på vandet undervejs
Vand og el skal du holde dig fra! Den sætning har de fleste nok hørt.
Men hvis du har mod på at finde rørtangen og pakgarnet frem, er der faktisk flere vvs-opgaver, du gerne må give dig i kast med, fortæller Steen Søgaard, som er teknisk konsulent i Sikkerhedsstyrelsen.
“Som udgangspunkt må du skifte alle synlige slutinstallationer. Det vil sige blandingsbatterier, armaturer, håndvaske og toiletter, så længe der kan lukkes for vandet,” siger han.
Du bestemmer selv, om du vil lukke for vandet på hovedhanen, som leder alt vand ind i huset, eller på de såkaldte ballofixer.
Sidstnævnte sidder ofte monteret på rørene umiddelbart inden blandingsbatterier og toiletter og kan lukkes ved hjælp af en vrider eller en unbrakonøgle.
“Du kan godt lukke for hovedhanen, men hvis du har to ballofixer i nærheden af det, du ønsker at skifte, så brug endelig dem,” siger Birger T. Christiansen, som er teknisk konsulent hos arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.
Læs manualen grundigt
Men inden du går i gang med at skifte din gamle vaskemaskine, dit løbende toilet eller et tilkalket blandingsbatteri, bør du læse produktmanualen grundigt.
Disse vvs-opgaver må du selv udføre
Du må ikke ændre på et toilets eller blandingsbatteris placering, da du ikke må ændre i den faste installation. Men har du mod på at udføre mindre vvs-opgaver i hjemmet, må du blandt andet:
- Udskifte armaturer og blandingsbatterier.
- Udskifte toiletter.
- Installere vandbaseret gulvvarme. Der kan dog gælde lokale regler i forhold til, om du selv må tilslutte gulvvarmen til husets fjernvarmeanlæg.
- Udskifte gamle radiatorer med nye.
- Udskifte vandhaner.
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen
“Skal en installation
holde tæt, er det vigtigt, at alle pakninger er helt tætte. Det kræver, at du vender dem rigtigt, hvis der er tale om gummipakninger,” siger Steen Søgaard.
“Bruger du pakgarn, skal det vikles den rigtige vej om gevindet, så du ikke skruer det af, når du eksempelvis monterer dit blandingsbatteri.”
Selv om det kan virke simpelt at skrue et blandingsbatteri på to rør, der stikker ud af badeværelsesvæggen, så er der god grund til at være opmærksom.
“Hver gang du løsner en omløber, er der risiko for, at noget løsner sig et andet sted. Og har du ikke øje for det, kan et rør eller en samling sagtens begynde at lække, uden at du opdager det,” forklarer Birger T. Christiansen.
Og begynder en samling først at lække, er der risiko for vandskader og andre fugtskader, fortsætter han.
“Vand kan forårsage store skader, men vand kan også forværre eksisterende skader. Fugt er for eksempel en forudsætning for skimmelvækst, så det kan godt svare sig at være påpasselig, når man har med vand at gøre.”
Det skal du huske
Er du påpasselig, er det imidlertid oplagt selv at skifte dit gamle, gulvmonterede toilet, hvis du har hænderne ordentligt skruet på.
Du skal bare huske at tjekke, om det gamle toilet er udstyret med en s-lås, som passer til et afløb i gulvet, eller en p-lås, som passer til et afløb i væggen.
“Uanset om du vælger at skrue eller lime det fast, så sørg for, at det er helt i vater. Hælder det bare en lille smule fremad, vil tyngdekraften nemlig sørge for, at toiletbrættet konstant klapper i. Og det bliver man hurtigt træt af,” siger Steen Søgaard.
Er du en gør-det-selv-type?
Læs mere om bolig, gør-det-selv og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.
Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.
Først publiceret: 29. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 9. juni 2022 kl. 7:46