Frederik og Mary ændrer en tradition og fastholder en anden

Kongeparret ændrer en forårstradition, som begyndte, da dronning Margrethe regerede. Samtidig har kongen og dronningen nu afgjort, om de vil flytte ind på hovedslottet i Fredensborg.

Dronning Margrethe behøver ikke at flytte på grund af kongen og dronning Mary. Foto: Klaus Bo Christensen/Christensen Klaus Bo/Ritzau Scanpix

Der har i længere tid været spekulationer om to beslutninger vedrørende kong Frederik og dronning Mary.

Ville parret flytte ind på Fredensborg Slots hovedbygning og opgive Kancellihuset, nu hvor de er blevet konge og dronning?

Og ville den årlige Fredensborg-traditionen, hvor byens borgere med fakkeloptog markerer, at den kongelige familie nu bor på det Nordsjællands slot, overleve tronskiftet?

Svaret på de to spørgsmål er netop blevet offentliggjort af Kongehuset

Denne tradition ændres

I næsten 40 år, siden 1986, har der været tradition for, at borgerne i Fredensborg gik i optog med fakler til Fredensborg slot for at samle sig i den indre slotsgård. 

Her blev der sunget og holdt taler.

Og optoget har altid fundet sted om aften en af dagene, efter at dronning Margrethe – og prins Henrik da han levede – tog ophold på slottet i foråret.

Men traditionen med fakkeloptoget har kongen og dronningen valgt at lave om på. 

Nu skal det ske om dagen den 2. maj, og faklerne er blevet udskiftet med flag.

“Efter den officielle modtagelse på Helsingør Havn kører Kongeparret mod Fredensborg Slot for at forlægge residens til Kancellihuset, hvor Kongefamilien vil opholde sig i de kommende måneder.”

“Kl. 17.00 bydes Kongeparret officielt velkommen til Fredensborg af Fredensborgs borgmester og med flag og sang af Fredensborg Slotskirkes Pigekor og Fredensborg Brass Ensemble,” lyder det fra Kongehuset i meddelesen. 

Og fordi arrangementet begynder på et tidspunkt, hvor det stadig er lyst, bliver kongeparret modtaget med flag i stedet for fakler. Fredensborg Kommune skriver, at de er klar til at dele flag ud til deltagerne. 

Margrethe behøver ikke at flytte ud 

Mens en tradition ændres, fastholder kongeparret altså en anden.

For Kancellihuset vil fremover stadig være Frederik og Mars faste residens, når der tages længerevarende ophold ved Fredensborg Slot.

Kancellihuset har været deres hjem siden brylluppet i 2004. Før det blev den del af Fredensborg Slot beboet af dronning Ingrid.

Det nye kongepar holder dermed fast i deres tradition omkring, hvor de har hjemme på slottet i Fredensborg. 

Og det betyder samtidig, at dronning Margrethe ikke behøver at flytte ud af hovedslottet, som har været hendes hjem flere dele af året, siden hun blev dronning i januar 1972.

Først publiceret: 26. april 2024
Artiklen er sidst opdateret 26. april 2024 kl. 7:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

og