Robotstøvsugeren er populær – men virker mest som en kost

Hver sjette husstand har allerede købt en robotstøvsuger, men fra flere sider lyder vurderingen, at den ikke kan erstatte en traditionel støvsuger.

Robotstøvsugeren har også vundet indpas i ældreplejen, hvor mange kommuner har erstattet almindelig støvsugning med den lille robot.

De seneste år er robotstøvsugeren rullet ind i mange danske stuer.

Hver sjette familie har en eller flere robotstøvsugere. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Samlet set svarer det til over 400.000 robotstøvsugere.

Robotstøvsugeren har også vundet indpas i ældreplejen, hvor mange kommuner har erstattet rengøring med almindelig støvsugning med den lille robot.

Fungerer mere som en kost

Men på trods af at robotstøvsugere er blevet forbedret gennem årene, har de stadig flere begrænsninger.

Det fortæller Anders Flensburg Trankjær fra Forbrugerrådet Tænk, der i samarbejde med andre europæiske forbrugerorganisationer har testet en lang række robotstøvsugere.

“En robotstøvsuger kan assistere med støvsugning i hjemmet. Men vi mener ikke, at den på nogen måde kan erstatte en traditionel støvsuger,” siger han og tilføjer, at en robotstøvsuger fungerer mere som en kost.

Ikke egnet til tung støvsugning

Sådan lyder vurderingen også fra Støvsugerbanden, der forhandler og reparerer støvsugere.

Direktør i Støvsugerbanden Nicole Kiel Broch kalder robotstøvsugeren et godt supplement i en travl hverdag.

“Men man skal for guds skyld ikke bare smide sin gamle støvsuger ud. Det er stadig kun den, der kan komme op i sofaen eller hen over listerne,” udtaler hun og tilføjer:

“Desuden bliver robotten hurtigere fyldt op og er bedst egnet til let støv og ikke de tungere støvsugningsopgaver.”

Anders Flensburg Trankjær peger på, at en robotstøvsuger til en vis grad kan bidrage til at holde skidtet nede i hverdagen.

“Der er nok flere, som køber ind på drømmen om, at en robot gør arbejdet for én,” siger han.

Men man kommer altså ikke uden om, at man selv skal klare den mere grundige rengøring.

“Vores test har vist, at robotstøvsugere især har svært ved at støvsuge tæpper, fordi de ikke har nok sugestyrke,” siger han og tilføjer:

“Robotstøvsugere har typisk børster, som skubber snavset ind til et lille sted, hvorfra det så bliver suget ind. Derfor har robotstøvsugeren ikke den samme kontakt med underlaget, som en traditionel støvsuger har.”

Stol ikke på tal

En støvsugers sugeevne bliver målt i pascal, som forkortes Pa. Den kan svinge fra for eksempel 1500 til 12.000 Pa.

Men du kan ikke stole blindt på det tal, siger Anders Flensburg Trankjær:

“Som udgangspunkt kan man dog godt sige, at en højere Pa betyder, at støvsugeren har bedre sugeevne. Men designet har også betydning for, hvor god en robotstøvsuger er til at støvsuge.”

Tænk en ekstra gang

De test, som Forbrugerrådet Tænk har lavet af robotstøvsugere, viser, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Han anbefaler, at man tænker over, hvilken bolig man har, og hvad man selv har brug for, at en robotstøvsuger skal kunne hjælpe med.

“Jeg vil nok råde til, at man tænker sig om en ekstra gang, hvis man har gulvtæpper og overvejer at købe en robotstøvsuger,” siger Anders Flensburg Trankjær og tilføjer:

“Det samme gælder, hvis man har bundstykker i boligen, fordi de typisk er en hindring for robotstøvsugere.”

Et tæt møbleret hjem kan også udgøre et problem.

“Man bør være meget kritisk og nøje overveje, om den virkelig kan løse noget for én i dagligdagen,” siger Anders Flensburg Trankjær.

Nicole Kiel Broch fra Støvsugerbanden anbefaler, at du også er opmærksom på, hvilket filter støvsugeren bruger. Et allergifilter er at foretrække.

Først publiceret: 29. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 27. marts 2024 kl. 15:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

og