Hvad bruger mest strøm – en støvsuger eller en robotstøvsuger?

Er det billigst at rengøre huset med en almindelig støvsuger, eller skal du sætte en robotstøvsuger til jobbet? Det er ikke helt enkelt at svare på, men du kan selv måle strømforbruget.

Når husets gulve skal gøres rent, er der flere slags støvsugere at vælge imellem. Men hvis du vil spare på strømforbruget – og dermed også på pengepungen – er spørgsmålet, hvilken slags støvsuger der bruger mindst strøm. En klassisk støvsuger, du slutter til stikkontakten? Eller en robotstøvsuger, som selv ruller ud fra ladestationen nogle gange om ugen for at suge støv og nullermænd op?

Ifølge organisationen Forbrugerrådet Tænk, som har foretaget en række tests af begge slags støvsugere, er svaret ikke så enkelt, fordi du ikke én til én kan sammenligne støvsugerne. 

Overordnet set er der den forskel, at en almindelig støvsuger kun bruger strøm, når du støvsuger med den. En robotstøvsuger kører på batteri, når den støvsuger gulvet, og bruger så strøm, når den oplader, og når den står i standby – klar til at rulle ud på en ny omgang. 

Derudover påpeger Forbrugerrådet Tænk, at med nutidens teknologi vil en robotstøvsuger aldrig kunne erstatte en almindelig støvsuger, fordi den er dårligere til at komme op i hjørner og ind i snævre steder. Så du vil højst sandsynligt også have brug for en almindelig støvsuger.

Hvor mange kWh bruger en almindelig støvsuger på at støvsuge?

Hvis vi kigger på, hvad vi rent faktisk kan sige om støvsugere og deres strømforbrug, så lad os starte med en almindelig støvsuger. 

Alle støvsugere har et watt-tal, som viser deres energiforbrug. Jo lavere watt, jo mere energieffektiv. Du kan fx tjekke watt-tallet på et mærkat, der typisk sidder på undersiden af din støvsuger, eller slå det op under specifikationer for din støvsuger.

Du kan ikke regne med, at en støvsuger med mange watt er bedre til at støvsuge, da sugeevnen også afhænger af andre faktorer. Ifølge EU’s Ecodesign må alle nyere støvsugere højst være på 900 watt, men anbefalingen fra SparEnergi.dk er at gå efter en støvsuger på 750 watt eller derunder. Fra 2024 forventes et nyt EU-energimærke for støvsugere at blive lanceret.

Hvis du støvsuger en halv time om ugen med en almindelig støvsuger, vil du ifølge tal fra SparEnergi.dk få følgende årlige strømforbrug:

  • 27 kWh for en støvsuger på 750 watt.
  • 32,4 kWh for en støvsuger på 900 watt.
  • 57,6 kWh for en støvsuger på 1.600 watt. 

I Forbrugerrådet Tænks test brugte de almindelige støvsugere mellem 0,03 og 0,12 kWh for en grundig støvsugning på fuld styrke af et rum på 10 kvadratmeter. Støvsugernes watt-tal lå på mellem 300 og 1.200 watt.

Hvor mange kWh bruger en robotstøvsuger på en støvsugning?

Sådan sparer du strøm med en almindelig støvsuger

  • Gå efter en støvsuger med et watt-tal på 750 eller derunder.
  • Skru ned for sugestyrken, når du støvsuger – så får du et lavere strømforbrug og normalt et lige så godt resultat.

Sådan sparer du strøm med en robotstøvsuger

  • Standbyforbruget udgør en relativt stor del af en robotstøvsugers samlede elforbrug. Så du kan overveje at slukke helt for ladestationen i perioder, hvor den ikke bliver brugt.

Kilder: SparEnergi.dk og Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet Tænk har også testet strømforbruget på en række robotstøvsugere. Her viser tallene, at:

  • Robotstøvsugerne brugte mellem 10 og 102 minutter på at støvsuge testrummet på 24 kvadratmeter.
  • Bagefter var strømforbruget til opladning af støvsugerne på mellem 0,008 og 0,1 kWh.
  • Standbyforbruget pr. time blev målt til mellem 0,0005 og 0,005 kWh. 

Der er altså tale om et stort spænd, og ifølge Forbrugerrådet Tænk er det ikke den samme robotstøvsuger, der har det korteste tidsforbrug, det laveste opladningsforbrug og det laveste standbyforbrug. Så den ene robot kan have det korteste tidsforbrug, men det højeste standby-forbrug samt et middel energiforbrug for opladningen. Samtidig vil resultaterne også være meget forskellige.

Samtidig påpeger Forbrugerrådet Tænk, at tallene ikke bare kan ganges op for at få et årsforbrug. For alle robotterne kører med en del tilfældighedsprincipper, så de vil sandsynligvis klare sig forskelligt fra gang til gang.

Forbrugerrådet Tænk: Du sparer ikke penge med en robotstøvsuger

Hvad skal du så stille op med alle de tal? Opsummerende siger Forbrugerrådet Tænk:

  • Du skal ikke satse på en robotstøvsuger for at spare penge. Den koster i omegnen af 2.000-8.000 kroner, og du skal derfor spare rigtigt meget strøm for at indhente den investering. Mange almindelige støvsugere koster omkring 1.000 kroner.
  • Du skal sandsynligvis supplere en robotstøvsuger med en almindelig støvsuger for at få en grundig rengøring, og dermed kan du også risikere et større strømforbrug.

Først publiceret: 17. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 17. januar 2024 kl. 9:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

og