Så lidt lakrids giver forhøjet blodtryk

Overraskende lidt lakrids om dagen giver sunde og raske personer højere blodtryk, viser nyt studie.

Lakrids er direkte sundhedsskadeligt.

Hvis du er glad for lakrids, bliver du nok ikke glad for at læse det næste. 

Du har måske tidligere hørt, at lakrids kan give forhøjet blodtryk. Det sker som følge af sødemidlet glycyrrhizinsyre, som findes naturligt i lakrids. 

Stoffet påvirker hormoner i kroppen, som går ind og påvirker blodtrykket. 

Et hold forskere ved Universitetet i Linköping i Sverige har imidlertid undersøgt, hvor meget – eller rettere hvor lidt – lakrids der skal til, før blodtrykket stiger.

Her er man kommet frem til, at der kun skal 3 gram lakrids til om dagen for at påvirke dit blodtryk i en negativ retning, skriver det norske Dagbladet.

Blodtrykket steg

“Vi fandt frem til, at dem som spiste 100 milligram glycyrrhizinsyre om dagen i to uger fik forhøjet blodtryk,” siger lægen Peder Geijerstam, der er leder på det svenske studie. 

En stigning i blodtrykket kan med tiden øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

Derudover viste det sig, at hver fjerde testperson også tog på i vægt ved et lille dagligt indtag af lakrids – højt sandsynligt på grund af væskeansamlinger. 

Hvis du også spiser andre produkter med indhold af lakrids – eksempelvis te, is, chokolade, bolsjer, tyggegummi, gourmetkrydderi, lakridsrødder og kosttilskud med lakrids – så bør du spise endnu mindre lakrids, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen. 

Først publiceret: 27. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 27. marts 2024 kl. 9:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og