Din evne til at fokusere skrumper med alderen

Hjernemassen svinder ind i løbet af voksenlivet, hvilket gradvist svækker din koncentration, og derfor bliver du nemmere distraheret, når du når op i årene.

Men fortvivl ej. Din skrumpende hjerne kan nemlig godt stimuleres til at blive mindre flakkende og mere fokuseret.

Tidens tand tærer på din evne til at holde fokus. Derfor er det ikke underligt, hvis du oplever, at du med alderen får sværere ved at bevare koncentrationen.

Det fortæller Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent ved Nationalt Videncenter for Demens.

“Hjernen skrumper. Det gør den faktisk det meste af livet. Fra man er omkring 20 år, til man når 60-års-alderen, mister vi rundt regnet syv procent af vores hjernemasse,” siger han.

I takt med at hjernen svinder ind, bliver du dårligere til at fastholde information, mens du arbejder med den.

Det er forskelligt fra person til person, hvornår du mærker noget til det, men typisk begynder udfordringerne, når du op i slutningen af 50’erne og i begyndelsen af 60’erne.

“Hvor du som yngre godt kan arbejde koncentreret, selv om der er støj omkring dig, eller radioen kører, har du som ældre brug for mere ro, fordi du nemmere bliver distraheret, hvis der er larm eller foregår ting omkring dig,” lyder det fra neuropsykologen.

Det kan du gøre

Men fortvivl ej. Din skrumpende hjerne kan nemlig godt stimuleres til at blive mindre flakkende og mere fokuseret.

“Du skal blive ved med at passe på din hjerne, og hjernen er en del af kroppen. Ved at spise sundt og dyrke regelmæssig motion mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme og undgår, at der aflejres for meget kolesterol i blodårene. Begge dele skader hjernen,” siger Kasper Jørgensen.

Derudover er det vigtigt, at du holder dig mentalt aktiv. Det kan være ved at have et stimulerende job eller ved at dyrke en fritidsaktivitet, der udfordrer dit hoved.

“Her er det vigtigt, at du gør noget, som du synes, er sjovt og underholdende. For ellers gider du ikke blive ved i det lange løb. Det skal være en aktivitet, du brænder for, og som giver dig livskvalitet.”

Dit tempo er ikke det samme som før

Samtidig må du med alderen indse, at du ikke kan køre på i det tempo, du kunne før i tiden.

“Du har mere brug for pauser. Du kan ikke arbejde nonstop, men skal sørge for at lægge pauser ind i arbejdsdagen,” siger Kasper Jørgensen.

Uanset hvor gammel du er, er det en god øvelse at få klarhed over, hvilke fokusboostere og fokusrøvere, der præger din dagligdag. Sådan lyder rådet fra Trine Kolding, der er forfatter til en række bøger om tid, effektivitet, planlægning og fokus.

“Vi har alle sammen ting i hverdagen, som stjæler vores fokus. Nogle af dem er vi helt bevidste om, mens andre er mere subtile, og derfor opdager vi dem ikke altid. Det er en god idé at gøre sig nogle tanker og observationer om,” siger hun.

Prøv denne teknik

Trine Kolding råder dig til over nogle dage løbende at notere ned, både når du oplever problemer med at holde koncentrationen, og når du nemt kan fokusere. På den måde bør du kunne se et mønster over, hvornår på dagen du har nemmest og sværest ved at holde fokus.

“Vores evne til at fokusere kører i cyklusser, der varer cirka halvanden time ad gangen. Det kan man udnytte meget bevidst ved at planlægge sit arbejde efter dem,” siger Trine Kolding.

Sørg for at skabe nogle rammer omkring din intense koncentrationstid. Gå for dig selv, hvor der ikke er støj, og hvor du ikke bliver forstyrret. Og er halvanden time for lang tid, så skru ned for tidsintervallet.

“Du skal sætte en træningsbane op for dig selv, som giver mulighed for at komme godt i mål med det, du gerne vil. Vær realistisk,” siger hun og anbefaler den såkaldte pomodoroteknik.

Her sætter du et ur til 25 minutter og fordyber dig intenst uden forstyrrelser. Når uret ringer, tager du fem minutters pause, hvorefter du på ny kan sætte uret til 25 minutter.

Først publiceret: 19. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 19. februar 2024 kl. 9:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

og