Manglen på dette vitamin kan være skadeligt

Vitaminet spiller en stor rolle i kroppens forsvar mod kronisk inflammation og er afgørende for den generelle sundhed.

Du finder vitaminet i blandt andet kød.

Hvis du plejer at spise for lidt kød, mejeriprodukter og æg, kan det være en god idé at overveje at skifte kurs og indtage mere, end du plejer.

Et nyt spansk studie viser nemlig, at B12-vitaminet, som man får fra blandt andet kød og mejeriprodukter, har afgørende betydning for kronisk inflammation i kroppen.

Det skriver Berlingske.

Det er et vigtigt studie, for den kroniske betændelsestilstand kan nemlig føre til en række sygdomme i form af for eksempel hjerte-kar-sygdomme, diabetes og demens.

Derfor er det også særligt vigtigt at få nok B12, hvis du gerne vil undgå kronisk inflammation.

B12 mangel er en hyppig tilstand, som påvirker mindst 15 procent af de ældre.

Hvad er symptomerne på vitamin B12 mangel?

  • Tidligt i udviklingen af vitamin B12 mangel er der ingen symptomer.
  • Hvis tilstanden ikke opdages og får lov at udvikle sig, kan det efterhånden føre til lavere blodprocent. Den lave blodprocent fører til træthed, koncentrationsbesvær, kuldskærhed, evt. svimmelhed, øresusen og hjertebanken samt bleg hud og slimhinder.
  • Hvis tilstanden ikke behandles i tide, kan der opstå skader på nervesystemet og tegn på psykiatrisk sygdom, hvilket ses sjældent nu til dags.

B12 gennem kosten

Kroppen kan ikke selv producere B12-vitaminet, og derfor er det oplagt at spise nogle af de fødevarer, der indeholder vitaminet.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man sørger for at spise æg, kød, indvolde og mælkeprodukter, der er de eneste kilder til vitamin B12.

Hvis du er veganer skal du tage et tilskud af vitamin B12. Samme tilskud kan være relevant, hvis du kun spiser lidt mejeriprodukter og æg.

Det er beregnet, at tre deciliter mælk og tre skiver ost om dagen dækker det daglige behov for vitamin B12. Så for mange mennesker er vitaminpiller unødvendige.

Først publiceret: 16. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 16. november 2023 kl. 7:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og