Smukke fund fra ferien kan få dig i fedtefadet

Du risikerer at bryde loven og skade naturen, hvis du tager koraller med hjem fra vinterferiens varme destination.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde en liste over, hvilke regler der gælder for lige præcis din feriedestination.

Går vinterferien mod varmere himmelstrøg, skal du tænke dig om en ekstra gang, før du samler souvenirs på stranden. Dine fund kan nemlig være i strid med loven.

Hvert år bliver danske turister snuppet i tolden, fordi de har taget ulovlige koraller med hjem fra for eksempel Thailand eller Filippinerne.

Konkret er der de seneste to år årligt blevet oprettet omkring 80 af denne slags sager herhjemme. Det viser en opgørelse, som Miljøstyrelsen har foretaget for de to forsikringsselskaber Gjensidige og Gouda Rejseforsikring.

“Det er nok kun toppen af isbjerget, vi ser. For det er langtfra alle, der får kontrolleret deres bagage,” siger Maj F. Munk, der er biolog hos Miljøstyrelsen og har arbejdet med området gennem 30 år.

Det er som udgangspunkt altid forbudt at tage koraller med til Danmark. Det skyldes, at de er omfattet af nogle internationale regler, der beskytter truede dyr mod udryddelse.

Det sker der, hvis du bliver taget

Men det er der ifølge Maj F. Munk rigtig mange danskere, der ikke er klar over.

“I langt de fleste sager er folk uvidende om reglerne og er derfor kommet til at tage noget ulovligt med fra stranden eller har købt noget på et marked, og så kommer de i klemme i tolden,” fortæller hun.

Havner du i fælden, bliver korallen konfiskeret, og du får en advarsel eller i yderste konsekvens en bøde.

Men der er også en anden vigtig grund til, at du skal lade strandskattene ligge i sandet. For den lokale natur risikerer at tage skade, hvis turister fjerner for mange af de truede koraller.

“Der, hvor det har den allerstørste konsekvens, er, når du dykker ned under vandet og brækker stykker af koralrevet for at tage dem med hjem. Det er bare rigtig dårlig stil, fordi det ødelægger koralrevet,” siger Maj F. Munk.

Tjek op på de lokale regler

Hos Gouda Rejseforsikring opfordrer fagchef Louise Hertzum Andersen dig også til at tjekke op på de lokale regler, inden du går på souvenirjagt på ferien.

“Vi skal generelt tænke os om, når vi rejser, og tendensen er, at vi rejser længere og længere væk. Og ligesom vi tænker på miljøet herhjemme, skal vi i høj grad tænke på miljøet i de områder, vi rejser til. Reglerne er lavet for at passe på noget sårbar natur, som vi alle er en del af,” siger hun.

Det varierer fra land til land, hvilke regler der gælder, i forhold til hvad du må tage med hjem som ferieminder. Nogle steder er det for eksempel tilladt at samle konkylier og muslingeskaller.

Men her skal du også være ekstra opmærksom.

“Vi har set tilfælde, hvor folk har fundet en fin konkylie og puttet den i kufferten, og så viste det sig senere, at der boede et dyr inde i konkylien, og alt andet i kufferten var blevet ødelagt,” fortæller Louise Hertzum Andersen.

Først publiceret: 14. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 14. februar 2024 kl. 9:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

og