Hvad er god træning? Få svaret her

Fysisk aktivitet er uden tvivl noget af det bedste, du kan gøre for dig selv, og som sikrer dig en god aldring.

Motion påvirker og stabiliserer en række hormoner, hvilket påvirker vores humør og vores stressniveau. Man får altså mere overskud af fysisk aktivitet.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at fysisk aktivitet er godt for krop og sind, men vidste du, at der findes to former for træning, som kan noget forskelligt hver især?

Inden vi går videre, er det vigtigt at påpege, at enhver form for motion er godt, uanset hvordan du gør det. Fysisk aktivitet øger nemlig antallet af år med god funktionsevne, ligesom det også nedsætter risikoen for en lang række sygdomme. 

Det kan man kalde god træning

  1. Træning efter puls: Det vigtigste er ikke, hvordan du bevæger dig, men at din puls kommer op. God træning kan altså være alt fra svømning, løb, gåture til cykling eller en tur i fitnesscentret – bare du får pulsen op. 
  2. Pulsur: Hvis du skal komme godt i gang med at træne, kan det være en god idé at anskaffe sig et pulsur for at følge med i  din egen puls. 
  3. Snakkegrænsen: Har du prøvet at træne så hårdt, at du fik problemer med at tale i hele sætninger? Det kaldes din snakkegrænse. Lige på dette punkt skal du være opmærksom på din puls; den vil typisk ligge på 135 for en 65-årig. Du skal holde det niveau så lang tid som muligt, og helst i 20 minutter to gange om ugen.

To forskellige former for træning

  1. Intervaltræning: Intervaltræning er en træningsmetode, der involverer perioder med høj intensitet, der skiftes med perioder med lavere intensitet eller hvile. Det er en effektiv måde at forbedre ens kondition og øge ens udholdenhed på. For eksempel kan en løber udføre et intervaltræningsprogram ved at løbe i et hurtigt tempo i 1 minut, efterfulgt af 1 minut med lavere intensitet eller gående. Dette gentages flere gange i løbet af træningen.
  1. Kontinuerlig træning: Kontinuerlig træning er den træningsform, de fleste vælger, når de skal træne deres kondition, da den ikke opleves så anstrengende og samtidig ikke belaster kroppen så hårdt. Her har du samme tempo i træningen over en lang periode, for eksempel en lang løbe-, cykel- eller rotur i nogenlunde samme tempo.

Center for Sund Aldring anbefaler, at man kombinerer de to træningsformer, så du skiftevis laver kontinuerlig træning og intervaltræning. 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til ældre 65+

  • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag.
  • Lav aktiviteter, der styrker dine muskler, mindst to gange om ugen
  • Træn din balance og bevægelighed mindst tre gange om ugen
  • Begræns den tid, du sidder stille

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Først publiceret: 9. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 9. februar 2024 kl. 8:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

og