Simpel træning mindsker risiko for indlæggelser
Træning på gangbånd i eget hjem kan reducere KOL-patienters risiko for at blive genindlagt på hospitalet med 40 procent.
KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er en stigende sundhedsudfordring.
I 2022 blev 10.282 danske KOL-patienter indlagt akut på grund af forværring i deres sygdom, og for få uger siden kunne Lungeforeningen meddele, at KOL for første gang er den hyppigste dødsårsag i Danmark.
KOL er en kronisk tilstand, der gradvist indsnævrer luftvejene og nedbryder lungevævet over tid.
Med tiltagende åndenød, hoste og hyppige lungeinfektioner følger også en stigning i antallet af hospitalsindlæggelser.
Hjemmetræning på gangbånd
Nu kan forskere fra Aalborg Universitet i samarbejde med kolleger fra Norge og Australien præsentere resultaterne af en stor undersøgelse, der viser, at hjemmetræning på gangbånd kan nedsætte risikoen for at blive genindlagt med over 40 procent.
Resultaterne er bemærkelsesværdige og meget opmuntrende, lyder det fra professor Birthe Dinesen, leder af Laboratoriet for Velfærdsteknologi ved Aalborg Universitet.
Hun har været ansvarlig for den danske del af forsøget:
“Vi ved, at fysisk aktivitet er afgørende for KOL-patienternes helbred, og at det er et af de bedste redskaber til at undgå forværringer af sygdommen. Men mange patienter kommer ikke af sted til det, desværre, relativt få rehabiliteringstilbud, der er – blandt andet pga. transport.”
“Derfor var formålet at undersøge, om træning i eget hjem kan medvirke til, at patienter med KOL kan undgå at blive indlagt på sygehuset ved at være i god fysisk form,” tilføjer Birthe Dinesen.
Træner du hjemme?
Først publiceret: 22. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 22. januar 2024 kl. 12:21