UFO er huskereglen, der holder hjernen frisk

Der skal kun tre tiltag til i hverdagen for at holde hjernen frisk og skarp til alderdommen.

Din hjerne er glad for nye ting. Den sætter pris på selskab. Og så vil den gerne ud og opleve noget nyt.

Nej, det handler ikke om aliens. UFO er huskereglen, der hjælper med at minde os om, hvad der er vigtigt for vores hjerner, hvis vi gerne vil vedligeholde den. 

Og det vil vi jo gerne. Derfor har hjerne- og aldringsforsker Ellen Garde fra Københavns Universitet tre konkrete råd til, hvordan du kan holde hjernen frisk. 

Det handler nemlig om UFO: 

  1. Uforudsigelighed
  2. Fællesskab
  3. Oplevelser

U for uforudsigeligt

Hvis du er typen, der godt kan lide faste rutiner og vaner, er det nu du skal genoverveje din livsstil.

Hjernen kan nemlig godt lide at blive udfordret, for når du udfordrer dig selv og præsenterer din hjerne for noget nyt, skaber den nye baner i hjernen. 

Men hvis du til gengæld kører i ring og hele tiden laver det samme, holder du den samme del af hjernen ved lige og forsømmer resten af den. Opsøg det uvante, så din hjerne bliver udfordret.  

F for fællesskab

Forskning har vist, at social isolation påvirker vores helbred i en negativ retning.

Det kan for eksempel føre til større risiko for åreforkalkning, blodprop i hjertet, hurtigere tab af fysisk og mental funktionsevne, sen diagnosticering af kræft og dårligere overlevelse. 

Hjernen har brug for at blive stimuleret via kontakten med andre mennesker. Her gælder det både gamle og nye bekendtskaber, der kan bidrage med det fællesskab, som er godt for hjernens udvikling. 

O for oplevelser

Ifølge Ellen Garde handler det om at kombinere det uforudsigelige med fællesskab og oplevelser:

“Vær aktive sammen. Gå en tur i skoven sammen med nogle venner, brug sanserne, tal om hvad I oplever og slut af med en fælles middag. Selv mennesker, du kender, kan overraske dig. Andres selskab er noget af det mest udfordrende, uforudsigelige og fornøjelige, du kan begive sig ud i.”

Så hvad enten du er til stavgang, restaurantbesøg eller en tur i teateret, så sørg for at få aktivereret hjernen sammen med andre. Så sikrer du dig en mere robust hjerne til alderdommen.

Først publiceret: 8. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 8. februar 2024 kl. 11:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og