Måske kan dette betale sig Har du flere små pensionsopsparinger?

Hvis du har flere pensionsopsparinger, du ikke længere betaler til? Så kan det måske betale sig at slå dem sammen, lyder det fra ATP.

Det kan ofte betale sig at slå klatpension sammen til en pensionsopsparing.

Har de flere og mindre pensionsopsparinger, som måske også er spredt på forskellige pensionsselskaber?

Det kaldes klatpensioner, og det kan ofte betaler sig at slå dem sammen til èn pensionsopsparing.

Klatpension være en opsparing, man har, fordi man som ung har haft et kortvarigt ufaglært job. Eller fordi man senere i arbejdslivet er flyttet rundt mellem jobs og mellem brancher.

Det skriver “Pension for alle”, der udgives af ATP.

“Som tommelfingerregel gælder, at jo mindre pensionen er, jo mere oplagt er det at lægge den sammen med en anden pensionsopsparing,” fremgår det.

Opvej fordele og ulemper

For rigtig mange kan det betale sig at samle de klatpensioner, der ellers risikerer at stå og svinde ind, fordi omkostningerne til pensionsordningen er større end udbyttet.

Vær dog opmærksom på, at de gamle pensioner kan indeholde fordele, der taler imod, for eksempel en gunstig rentegaranti, en opsparet bonusordning eller en særlig god forsikringsdækning ved sygdom eller tab af arbejdsevne.

“Her må fordele og ulemper opvejes nøje, inden du tager stilling til, om det er en bedre forretning at lade klatpensionen stå,” skriver “Pension for alle”.

Tjek tidspunkt for udbetaling

Din pensionsordning kan også byde på muligheden for et tidligere udbetalingstidspunkt, end der er mulighed for ved nyoprettede pensionsordninger.

Ligger tidspunktet for oprettelsen af den ordning, du overvejer at flytte, en del år tilbage, kan den indeholde et tilbud om udbetaling allerede fra du fylder 60 år.

En rettighed, som du ikke kan være sikker på følger med over i en nyere oprettet pensionsordning.

Spørg til råds

For nyere pensionsordninger gælder der andre regler, som betyder, at man tidligst kan få udbetalinger fra sin pensionsordning tre år før ens folkepensionsalder.

Da folkepensionsalderen følger den gennemsnitlige leveralder, som er stigende, så betyder det, at ens folkepensionsalder kan været steget og dermed er udbetalingstidspunktet for ens pensionsordning tilsvarende flyttet et stykke længere ud i fremtiden.

“Spørg derfor dit nuværende pensionsselskab til råds, inden du beslutter dig”, lyder opfordringen i “Pension for alle”.

Klatpension? Sådan gør du

Sådan tager du stilling til, om klatpension ska flyttes

  1. Få overblik – start på hjemmesiden pensionsinfo.dk og få overblik over, om du har pensioner stående, og hver meget du har sparet op i de forskellige pensionsselskaber og/eller banker. Bemærk at der ved opsparinger under 20.000 kroner vil dukke et lille flag op, som markerer at det er en pension på under 20.000 kroner (som er gratis at flytte).
  2. Undersøg hvad du betaler i gebyr og omkostninger pr. pensionsordning i dag.
  3. Spørg dit nuværende pensionsselskab om der er ulemper ved at samle pensionerne for eksempel hvid den gamle ordning indeholder fordele, særlige gunstige forsikringer eller er for dig bedre udbetalingstidspunkt.
  4. Spørg til omkostninger ved at flytte ordningen.
  5. Lav regnestykket og vurder, om det kan betale sig at lægge pensionsordningerne sammen.
  6. Start på Pensionsinfo.dk – bemærk at du skal benytte MitID for at se dine oplysninger.

Kilde: Pension for alle

Først publiceret: 2. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 2. februar 2024 kl. 12:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

og