Mange bekymrer sig om økonomien: Sådan kan du få mere ro på

Hvis du er bekymret for din økonomi, og om du sparer nok op til alderdommen, skal du som det første få et overblik over dine indtægter og udgifter, lyder rådet.

Pensionsselskaberne anbefaler typisk, at din opsparing skal kunne række til, at du som pensionist kan få en årlig indkomst på omkring 80 procent af din løn.

I en ny befolkningsundersøgelse, som Wilke har lavet for PFA Pension, svarer fire ud af ti danskere, at de bekymrer sig om deres privatøkonomi minimum én gang om måneden.

“Jeg er overrasket over, hvor stor en økonomisk utryghed der er. For vi står i en situation, hvor der er tårnhøj beskæftigelse og pæne lønstigninger på vej, og der er kommet mere styr på inflationen,” siger privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:

“Vi skal tage bekymringen alvorligt. Jeg tror, at mange stadig er mærket af det chok, vi fik sidste år, da priserne begyndte at stige voldsomt. Og så kan de øgede udgifter i større grad mærkes, hvis man har gæld, fordi renterne også er steget mærkbart.”

De unge er mest bekymret

Mest bekymrede er unge mellem 25 og 39 år, hvor knap seks ud af ti svarer, at de bekymrer sig om deres økonomi. I aldersgruppen 60 til 67 år svarer to ud af ti det samme.

Hvis du også mærker en økonomisk utryghed, anbefaler Camilla Schjølin Poulsen, at du som det første får et overblik over din økonomi.

Du skal helt konkret gennemgå dine indtægter og udgifter, så du finder ud af, hvad du bruger dine penge på.

Føler du, at det er en lidt stor mundfuld at gennemgå dit budget, kan du prøve at spørge din bank om hjælp.

Det kan også være, at et familiemedlem vil gennemgå din økonomi med dig.

Overblik og opsparing

“Når du har fået overblikket, kan du meget nemmere vurdere, hvor du kan spare og optimere,” siger hun og peger på, at det at spare op har flere fordele.

Hvis du løbende lægger penge til side, får du opbygget en økonomisk buffer, som du kan bruge, hvis du får uforudsete udgifter.

“Og samtidig vænner du dig til ikke at bruge hver en krone, som du tjener,” siger hun.

“Overblik og opsparing er altså helt afgørende for at få mere ro på økonomien.”

Selv hvis du overfører mindre beløb på 100 kroner om måneden til din opsparing, kan den gøre en forskel, hvis du en dag får en uventet udgift.

Har du nok til alderdommen?

En solid økonomisk buffer kan også give lidt mere ro i maven, hvis du er bekymret for din fremtidige økonomi.

“Den største bekymring hos mere end hver tredje er, om de sparer nok op til alderdommen,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hvis det også bekymrer dig, kan du overveje at lave en frivillig ekstra indbetaling på din pension. Det kan booste din opsparing, så du er helt sikker på at have penge til at realisere dine drømme, når du bliver pensioneret.

Rigtig mange danskere har et stort ønske om at rejse som pensionister.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Industriens Pension.

Her svarer 76 procent, at de især vil bruge penge på rejser som pensionister.

“Rejser, hobbyer og kulturoplevelser står højt på ønskelisten, og kravene til indholdet i pensionisttilværelsen er store i dag,” siger Joan Alsing, der er forsikringsdirektør i Industriens Pension.

Større pensionsformuer

Hun peger på, at pensionsformuer er blevet større, og at de voksende opsparinger betyder, at stadig flere får råd til at fortsætte den nuværende levestandard som pensionister.

“For manges vedkommende vil der også være mulighed for rejser og kulturoplevelser,” siger hun.

Pensionsselskaberne anbefaler typisk, at din opsparing skal kunne række til, at du som pensionist kan få en årlig indkomst på omkring 80 procent af din løn.

Du kan kontakte dit pensionsselskab, hvis du vil have en idé om, hvordan det går med din opsparing til pensionisttilværelsen.

Udnyt skattemæssige fordele inden nytår

* Overvej at indsætte penge på din pension, og opnå et skattefradrag. På den måde kan du slippe billigere i skat og samtidig undgå et skattesmæk. Hvor meget du ender med at få i skattefradrag, afhænger af din løn.

* Ud over pension bør du også overveje børneopsparing og aldersopsparing.

* På børneopsparing må der årligt indsættes op til 6000 kroner, indtil der samlet er indsat 72.000 kroner.

* Aldersopsparing har også en lav skat på det løbende afkast på 15,3 procent. I år må der indsættes 8800 kroner, men beløbet stiger til 56.900 kroner, hvis der er under syv år til folkepensionsalderen.

Kilde: Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA.

Først publiceret: 18. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 18. januar 2024 kl. 7:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

og