Økonom: Husk ny ordning om indefrosset grundskyld

Brug det nye år til at få et overblik over indtægter, udgifter, gæld, opsparing og investeringer. Så kan du nemmere flytte pengene rundt, lyder rådet.

"Undgå også at spare penge op ved at betale for meget i skat, for det kan ikke betale sig. Målet er at ramme sin skattebetaling så tæt på som muligt," siger Helle Snedker, der er kundedirektør og partner i Formuepleje, der rådgiver om formue og investeringer.

Endnu et år er gået, og det er en god anledning til at viske tavlen ren og få skabt et overblik over din økonomi for hele det nye år.

Der er flere ændringer, som træder i kraft i 2024, og de kan få betydning for din økonomi.

Det siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i PFA Pension.

“Hvis man ikke har nået at gennemgå og justere sin forskudsopgørelse inden årsskiftet, skal man få det gjort med det samme,” siger hun og tilføjer:

“Det gør bare, at man kommer godt fra start og slipper for at bekymre sig over, om en restskat hober sig op.”

Sådan lyder rådet også fra Helle Snedker, der er kundedirektør og partner i Formuepleje, der rådgiver om formue og investeringer.

“Undgå også at spare penge op ved at betale for meget i skat, for det kan ikke betale sig. Målet er at ramme sin skattebetaling så tæt på som muligt,” siger hun.

Overvej at nedbringe gælden

Lønmodtagere uden større udsving i økonomien har typisk nemmere ved at undgå at betale for meget eller for lidt i skat.

Camilla Schjølin Poulsen peger på, at mange med gæld har oplevet, at deres renter er steget.

Og de øgede renteudgifter bør fremgå af forskudsopgørelsen.

“Det kan være en hjælpende hånd, fordi fradrag gør, at du betaler mindre i skat og får mere udbetalt. Faktisk er det i omegnen af en tredjedel af renteudgifterne, som man slipper for at betale,” siger hun.

Du bør få et godt overblik over indtægter, udgifter, gæld og eventuelle investeringer.

På den måde kan du nemmere flytte pengene rundt efter behov.

Fordi renteudgifterne er steget, kan du for eksempel med fordel overveje at nedbringe gæld, hvis du har pengene til det, forklarer hun.

Dette betyder ny ordning om grundskyld

Siden 2018 er stigninger i grundskyld blevet indefrosset rentefrit for de fleste boligejere, og den gæld skal først betales, når boligen bliver solgt.

Men fra 2024 overgår alle de boligejere automatisk til en ny ordning, hvor fremtidig indefrosset grundskyld får tilskrevet renter.

“Hvis man har økonomien til det, kan man overveje at fravælge indefrysning fremadrettet, så man sparer de renter,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

“Renten for indefrysning bliver 3,57 procent i 2024, og det giver mening at betale, hvis man har penge stående i banken med nul procent i rente.”

Du kan fravælge indefrysning af grundskyld i din forskudsopgørelse under punktet “Eksisterende ejendomme og grunde”.

Først publiceret: 10. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 10. januar 2024 kl. 11:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

og