Den store spiseguide: Skidt og kanel i julemåneden

Nyd bare flæskesteg, medister, sylte og and - men pas på de søde sager. Se guiden til, hvordan du kommer gennem julen uden at få for mange ekstra kilo på sidebenene.

I denne søde juletid er det faktisk bedst at skære ned på de søde sager.

Tiden med masser af hygge og god mad nærmer sig hastigt.

Samtidig rejser frygten for at spise usundt sig som sorte skyer i horisonten.

Men hvad nu hvis den fede julemad med and og chokolade ikke kun er et rædselsscenarie for sundhedsapostle – men faktisk godt for krop og sjæl?

I disse tider, hvor man laver kost-anbefalinger som i bund og grund tager mere hensyn til at redde klimaet end at gøre noget godt for kroppen, er vi på Herrens Mark.

At koble anbefalinger om kost og klima er som at nedlægge Store Bededag for at redde forsvarsbudgettet.

Vi skal spise bælgfrugter – og prøv lige at gætte på, hvor mange som retter sig efter den anbefaling?

Så er den dejlige julemad sund? Ja!

Spis bare den traditionelle julemad

Vores kostanbefalinger har bogstaveligt talt skåret alt fedtet væk, og det mærker vi konsekvensen af nu.

Mennesker spiser brød, slik og kulhydrater i en grad som giver diabetes 2 og overvægt. I juledagene ser vi stort på det forbudte, for lige i højtiden må vi godt: flæskesteg, and, fede sild, lun leverpostej, rullepølse og så videre.

De nævnte velsmagende madvarer er den slags jeg spiser året rundt.

Hemmeligheden er, at man ikke overspiser. For sammensætningen af fedt, protein og kulhydrater er perfekt for kroppen, men selvfølgelig vil man tage på, hvis 3. portion er lige så stor som den første.

Skær ned på det søde

Alt det som jeg vil anbefale at skære ned på – hele året rundt – er de fødevarer med masser af sukker og kulhydrater – det er dem som har skaffet os en lang række sygdomme.

Så når julen nærmer sig, er min anbefaling at du begrænser indtaget af:

  • Kager som vaniljekranse, pebernødder, finskbrød, klejner, æbleskiver
  • Slik som er fuldt af sukker og tilsætningsstoffer
  • Blødt brød som snegle, wienerbrød, croissanter
  • Lyst brød – værst er bake-off, frostboller, luftige rundstykker

Nyd julen med den gode mad

“Men, hva’ må vi så?”, som Jess Ingerslev og Tom McEwan sang.

Vores kost må gerne – skal helst – bestå af 30 procent fedt, hvilket ikke alle får som konsekvens at fedtforskrækkelsen. Derfor skal vi ikke leve af en kostcirkel proppet med kulhydrater suppleret med frugt (minus sukker) og bælgfrugter.

Mine bedste juleanbefalinger – uden at “grovæde”:

  • Alle slags kød fra gås, and, flæskesteg, medister, kylling – husk at nyde skindet
  • Grønt tilbehør som salater med kål og en god sovs lavet fra bunden
  • Frokoster med laks, sild i mange varianter, spegepølser, sylte, pateer og så videre
  • Desserter vil jeg anbefale de “tunge” som pannacotta, creme brulee, og mousse
  • Snacks – så som nødder, ristede mandler, mørk chokolade, marcipan, nougat

Få opskriften på himmelsk chokoladedessert

Helt siden min barndom har jeg elsket Mousse au Chocolat.

Det er en dessert, hvor sukkerindholdet er minimalt og ellers består den af chokolade, smør og æg. En himmelsk sag som slår risalamande på en god dag.

Den meget autentiske og nemme Claus Meyer opskrift ligger stadig på nettet, på trods af at det er snart 30 år siden Gyldendal udgav denne klassiker – go jul til alle!

Se opskriften her

Først publiceret: 21. december 2023
Artiklen er sidst opdateret 21. december 2023 kl. 9:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og