Søren Østergaard ramt af Parkinsons sygdom

Entertaineren Søren Østergaard, der er indehaver af Zirkus Nemo, fortæller i en ny TV 2-dokumentar, at han har fået konstateret Parkinsons sygdom.

Søren Østergaard er ved at planlægge næste års Zirkus Nemo. Jubilæumsforestillingen bliver en blanding af gamle kendinge som Kim Tim, Smadremanden og Bager Jørgen. Mellem de mange sceneskift underholder akrobater og artister, som man kender fra den klassiske cirkusgenre. Foto: Steen Brogaard/Zirkus Nemo/PR-foto/Free

Søren Østergaard er ramt af Parkinsons sygdom.

Det fortæller den 66-årige entertainer og indehaver af Zirkus Nemo i TV 2-dokumentaren “Søren Østergaard – da min hånd begyndte at ryste”.

“Søren Østergaard har elsket cirkus hele sit liv, og i dag betyder hans eget Zirkus Nemo nærmest alt for ham. Men Søren har fået et alvorligt benspænd – han har fået konstateret Parkinsons sygdom.”

“I portrættet fortæller Søren for første gang åbent om sygdommen og kampen for sit helbred – og for sit cirkus,” skriver TV 2 i sin omtale af dokumentaren.

Hvad er Parkinsons sygdom?

Parkinsons sygdom skyldes, at man mister nogle vigtige nerveceller i hjernen, skriver sundhedsmyndighederne om sygdommen.

Ødelæggelsen går særligt ud over de celler, som udskiller signalstoffet dopamin. Mangel på dopamin giver langsomme og træge bevægelser, stivhed i arme og ben samt rysten i hvile. Denne rysten rammer i særlig grad hænderne.

Der er ingen medicin, der kan helbrede Parkinsons sygdom, men der er medicin, som kan lindre symptomerne og bremse udviklingen.

Man kender ikke årsagen til Parkinsons sygdom. Der er derfor intet, man kan gøre for at forebygge Parkinsons sygdom, som forekommer hos en procent af befolkningen over 50 år.

Zirkus Nemo har 25-års jubilæum

Søren Østergaard fik i 2013 konstateret tremor, som er en ufrivillig, rytmisk rysten af hænder, arme og i nogle tilfælde også af hovedet. Modsat Parkinsons sygdom er tremor i mange tilfælde arvelig. Medicin kan dæmpe rystelserne her.

Næste år har Zirkus Nemo 25-års jubilæum, og det fejrer Søren Østergaard med endnu en tur i manegen, afslørede han for nylig.

År efter år er ambitionen at overgå sig selv, og sølvjubilæet bliver ifølge Zirkus-direktøren spektakulært.

“Jeg er gået i skarp træning og tør godt love, at næste år bliver større, vildere og sjovere end nogensinde før,” lød det fra ham.

“Søren Østergaard – da min hånd begyndte at ryste” kan ses på TV 2 Play og TV 2 Charlie 19. december.

Først publiceret: 8. december 2023
Artiklen er sidst opdateret 7. december 2023 kl. 14:16

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og