Inge holder fast i livet med begge hænder

For Inge Hemsø er broderi en livline i hverdagen og en vej ud af det smertehelvede, hun vågner op til hver dag.

"Når du har ondt hele tiden, så giver det livskvalitet at have noget at stå op til hver morgen," siger 66-årige Inge Hemsø, der har sin egen garn- og broderiforretning. Foto: Stefan Cavalieri.

“Jeg er bange for, at kroppen går i stå, så kan jeg ingenting. Derfor holder jeg mig i gang ved at gå og være glad for min lille butik.”

66-årige Inge Hemsø, der har arbejdet, siden hun var 17 år, har ikke tænkt sig at lægge arbejdstøjet helt til side, selvom hun kan gå på pension til næste år.

Og det på trods af at hun må tage smertestillende medicin hver dag for at kunne klare kroniske smerter, der stammer fra en arbejdsulykke i en møbelforretning i 2003. Den kostede Inge Hemsø 75 % af hendes erhvervsevne.

Vil ikke stoppe

Inden da arbejdede Inge Hemsø i Irma, hvor hun også kommer ud for en ulykke, da hun taber en tung kasse, som hun beslutter sig for at gribe, inden den rammer jorden.

Den uheldige beslutning bliver skyld i en lammelse i den ene arm og uudholdelige smerter i nakken, som heldigvis bliver afhjulpet af en dygtig behandler, så hun igen kan bruge sin arm og hånd fornuftigt.

Med to ulykker og konstante smerter skulle man tro, at Inge ville trække sig helt fra arbejdsmarkedet og søge førtidspension, men det er ikke hendes stil.

Bliver selvstændig

I stedet kommer hun i praktik hos en bekendt, der har et symaskinefirma i Odense. Her bliver Inges interesse for broderi på maskiner vakt til live.

Hun forklarer, at hun altid har lavet håndarbejde, broderet, strikket, lavet kniplinger, syet tøj til sine børn og hende selv.

“Der var store broderimaskiner, som jeg brugte til at brodere dåbskjoler, tasker og alt muligt, som jeg lavede, når der ikke var kunder i butikken. Det var jeg god til,” siger hun og tilføjer, at hun dernæst lejede to broderimaskiner til professionel brug.

Inden Inge Hemsø havde set sig om, stod hun med sin egen virksomhed i hjemstavnen Maribo – en ny virkelighed, hun trives så meget i, at hun 17 år efter stadig er i gang.

Selvom den 66-årige kvinde elsker håndarbejde, tager hun også hensyn til sine fysiske begrænsninger, hvorfor hun “kun” har åbent tre eftermiddage om ugen.

Hellere lidt end ingenting, lyder det bestemt fra Inge Hemsø.

Giver livskvalitet

“Når du har ondt hele tiden, så giver det livskvalitet at have noget at stå op til hver morgen.”

“Og så har vi altid noget at tale om, når vi mødes om eftermiddagen,” fortæller Inge Hemsø.

Hendes mand, 70-årige Hans Erik, arbejder nemlig stadig som skovarbejder.

De 3 bedste ting ved at have et job som senior ifølge Inge

Kontakten med andre mennesker: Der er ikke noget bedre end, at der kommer både kendte og ukendte, som for eksempel fremmede turister, der er begejstret for mit arbejde.

Passion: Jeg laver det, jeg godt kan lide. Håndarbejde, være kreativ, og vise det man kan.

Være aktiv: Det er dejligt at have noget at stå op til hver morgen og holde sig i gang. Jeg dur ikke til at sidde stille og lave ingenting.

Først publiceret: 18. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. november 2023 kl. 13:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

og