Digitale svindlere udnytter dit gode hjerte

Digitale kriminelle forsøger at appellerer til din medmenneskelighed i deres forsøg på at snyde dig på de sociale medier.

Er du i tvivl, om hvorvidt en efterlysning på de sociale medier er sand, kan du i første omgang søge på Google. Finder du ikke noget, er der sandsynligvis tale om et falsk opslag, siger Kresten Munksgaard, der er sektionsleder for Analyse og Forebyggelse i Nationalt Center for IT-kriminalitet hos politiet.

Billeder af unge forsvundne piger florerer i øjeblikket på de sociale medier herhjemme.

Men opslagene er falske. Bag dem står ofte udenlandske svindlere, der forsøger at hacke sig ind på din profil.

“At stjæle folks loginoplysninger er første skridt i en kæde af alle mulige kriminalitetsformer, som i sidste ende har til formål at bedrage og lokke penge ud af os,” siger Kresten Munksgaard, som er sektionsleder for Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for IT-kriminalitet hos politiet.

Herfra meldes der om en relativt stor udbredelse af efterlysningsopslag, der er kreeret ved hjælp af kunstig intelligens.

“Særligt os, der er forældre, kan jo forestille os, hvordan det må være at savne et barn. Når det kommer så tæt på, er vi mere tilbøjelige til at reagere,” siger Kresten Munksgaard.

Samtidig deles efterlysningerne ofte i lokale facebookgrupper, hvilket får dem til at virke mere troværdige, fortæller han.

“De kriminelle udnytter vores lokale forankring. Hvis en person i vores lokalområde meldes savnet, tror jeg, at vi er mere tilbøjelige til at klikke på et opslag, end vi ellers ville være.”

Forbrugerrådet: Skru op for skepsissen

  • Digital svindel bliver mere og mere avanceret og udspekuleret. Det stiller større krav til forbrugerne.
  • Stop altid op, og tænk dig grundigt om, inden du klikker på et link eller indtaster oplysninger i et felt, der dukker op på de sociale medier.
  • Brug altid de officielle kanaler, når du ønsker at støtte en sag eller købe noget. Du kan ikke være sikker på, at links, annoncer og opslag på de sociale medier, sender dig det rigtige sted hen.
  • Du kan benytte appen “Mit digitale selvforsvar”, hvis du gerne vil advares om aktuel digital svindel i Danmark.

Kilde: Ulla Malling, projektchef for området “En tryg digital hverdag” hos Forbrugerrådet Tænk.

Opslagene ser troværdige ud

Opslagene kan også dukke op i dit feed, fordi de bliver delt af en af dine venner, og det kan også være med til at snyde dig.

Det siger Ulla Malling, som er projektchef for området En tryg digital hverdag hos Forbrugerrådet Tænk.

“Den metode får os til at slippe paraderne. Og det hele bliver endnu mere vanskeligt af, at svindlerne bruger en teknologi, der får opslaget til at se troværdigt ud,” fortæller hun.

Ramt af digital svindel? Ring her

Selv om det kan være mere end svært at gennemskue, om efterlysningen er falsk eller ej, så skal dine alarmklokker ringe, hvis du bliver bedt om at indtaste dine loginoplysninger for at få adgang til at se billedet eller videoen.

“Mange af de her mekanismer beder dig om at logge ind igen. Undskyldningen kan være, at man skal verificere sin alder,” siger Ulla Malling og fortsætter:

“Men her skal du stoppe dig selv. For afleverer du dine loginoplysninger, kan svindlerne hacke sig ind på din facebookkonto, og så ruller balladen.”

Havner du i fælden på for eksempel Facebook, skal du straks anmelde det til det sociale medie og ændre dine adgangskoder til både din profil og din mailadresse.

Sørg i samme ombæring for at advare andre om svindlen. Du har også muligheden for at få råd og hjælp af Digitaliseringsstyrelsen.

Det sker på telefonnummeret: 

  • Ring til telefonnummer +45 33 37 00 37
  • Cyberhotlinen kan kontaktes på telefon på hverdage 08.00-20.00 og i weekenden og helligdage mellem 10.00-16.00.

Først publiceret: 16. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 16. november 2023 kl. 7:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

og