Bedre seniorliv: Her er 17 gode tip

Fra sundhedspleje til eventyr, fællesskab til læring - her er 17 gode råd til at leve et mere rigt seniorliv med flere oplevelse.

Vi lever længere og længere og er seniorer i flere år end tidligere generationer.

En mand på 60 år kan såldes i gennemsnit forvente at leve til han bliver 85 år – og en kvinde til hun bliver 88 år.

Som senior skal man forholde sig til den nye livsfase og for mange også en tilværelse, hvor man ikke længere er på arbejdsmarekdet.

For at få det mest muligt ud af dine seniorår, få oplevelser og stor livskvalitet, er der en række ting, der kan gøre en betydelig forskel.

Der er en række nye udfordringer – men også nye muligheder.

17 tip til dit seniorliv

Husk, at seniorlivet er en mulighed for at fortsætte med at udforske, lære og vokse. For at få det mest mulige ud af dine seniorår, er her 17 råd til det gode seniorliv.

Læs også en personlig oplevelse under hver tip.

1. Sundhed er vigtig

Prioriter din sundhed ved at opretholde en sund livsstil. Det kan være regelmæssig motion (for eksempel  gåture, svømning eller yoga), spise en varieret og afbalanceret kost, drikke tilstrækkeligt med vand og undgå usunde vaner som rygning og overdreven alkoholforbrug.

Sørg også for at få årlige helbredstjek for at opdage og håndtere eventuelle sundhedsproblemer i tide.

“Personligt har jeg taget op med regelmæssig svømning i mine seniorår. Det giver mig ikke kun motion, men det er også skånsomt for mine led og muskler.”

2. Bliv socialt engageret

Opbyg og vedligehold stærke relationer med venner og familie. Sociale forbindelser kan hjælpe med at bekæmpe ensomhed og depression.

“Jeg har oprettet en ugentlig ‘kaffe og samtale’ dag med mine nærmeste venner. Vi mødes for at dele historier og diskutere aktuelle begivenheder, hvilket holder vores sociale bånd stærke.”

3. Find nye hobbyer

Seniorårene er en fantastisk tid til at udforske nye interesser. Prøv ting, du altid har været nysgerrig efter, uanset om det er maleri, havearbejde, madlavning eller musik.

“Efter pensionering begyndte jeg at tage malerkurser. At male er blevet min nye passion, og det giver mig stor glæde at skabe kunstværker.”

4. Lær noget nyt

Alder er ingen hindring for læring. Tag kurser på lokale uddannelsesinstitutioner, Folkeunivseritetet, AOF og deltag i workshops eller brug online læringsressourcer til at udvide din viden og færdigheder.

“Jeg har besluttet at lære et nyt sprog. Jeg bruger tid hver dag på at studere og praktisere sproget, hvilket har udvidet mine kulturelle horisonter.”

5. Rejser og oplevelser

Rejser giver dig mulighed for at udforske verden og opleve nye kulturer. Dette kan være med til at give dig oplvelser og gode minder i dit seniorliv.

“Hvert år tager min ægtefælle og jeg en rejse til en destination, vi aldrig har besøgt før. Det har ført os til spændende eventyr og givet os uforglemmelige minder.”

6. Vær frivillig

Deltag i frivilligt arbejde og støt velgørende organisationer. At være noget for andre og gøre en forskel kan give dig en følelse af formål og glæde.

“Jeg er frivillig i en lokal dyrevelfærdsorganisation. At hjælpe dyr i nød giver mig en følelse af formål og tilfredshed.”

7. Skab rutiner

Planlæg sunde daglige rutiner, der inkluderer tid til motion, hvile og rekreation. En regelmæssig rutine kan hjælpe med at opretholde din energi og velvære.

“Jeg har oprettet en fast træningsrutine, hvor jeg går en tur hver morgen. Det giver mig energi og en følelse af disciplin.”

8. Brug mindfulness og meditation

Anvend mindfulness og meditation for at reducere stress og forbedre din mentale trivsel. Dette kan hjælpe dig med at håndtere livets udfordringer med ro og klarhed.

“Mindfulness har hjulpet mig med at reducere stress. Jeg mediterer hver dag for at skabe indre ro.”

9. Planlæg din økonomi

Udform en økonomisk plan, der tager højde for dine indkomstbehov i seniorårene. Sørg for at have tilstrækkelige besparelser og pension for at opretholde din levestandard.

“Jeg har arbejdet sammen med en økonomisk rådgiver for at sikre, at min pensionsopsparing er tilstrækkelig til at dække mine behov i mine seniorår.”

10. Bliv ved med at være skarp

Du kan udfordre dig selv ved at løse suduko, krydsord eller spille brætspil. Aktiviteter, der stimulerer hjernen, kan hjælpe med at bevare kognitive færdigheder.

“Jeg elsker at løse krydsord og puslespil. Det er en sjov måde at udfordre min hjerne på.”

11. Plej dine interesser

Dyrk dine passioner og interesser, uanset om det er kunst, musik, litteratur eller noget helt andet. Det kan give dig glæde og tilfredshed.

“Jeg har altid elsket at spille guitar. Musik bringer mig stor glæde.”

12. Skab balance

Find en balance mellem aktivitet og hvile. Undgå at overanstrenge dig selv, og prioriter tilstrækkelig med søvn for at opretholde din energi og sundhed.

“Jeg har indført en sund balance mellem mit frivillige arbejde og fritid. Jeg sørger for at tage pauser for at slappe af og nyde livet.”

13. Vær nysgerrig på ny teknologi

Lær at bruge moderne teknologi og brug din smartphone og computer til at holde forbindelse med familie og venner, søge information og underholdning, og at være opdateret på, hvad der sker i verden.

“Jeg bruger en smartphone til at holde forbindelse med mine børn og børnebørn via videoopkald og deler fotos af vores oplevelser.”

14. Gør dit hjem seniorvenligt

Indret dit hjem så det er mere sikkert og tilgængeligt. Du kan for eksempel få fjernet forhindringer, installere håndtag og skridsikre overflader, så du kan forblive uafhængig længere.

“Jeg har installeret håndtag i brusebadet og i køkkenet for at gøre mit hjem mere sikkert og tilgængeligt.”

15. Skab nye venskaber

Vær åben over for at møde nye mennesker og skabe nye venskaber. Det gør dit liv rigere og give dig mulighed for at dele oplevelser med andre.

“Jeg har mødt nye venner ved at deltage i lokale klubber og arrangementer. Det har udvidet mit sociale netværk og beriget mit liv.”

16. Vær taknemmelig

Øv dig i at udtrykke taknemmelighed for de gode øjeblikke i livet. Dette kan forbedre dit humør og skabe en positiv holdning.

“Jeg fører en taknemmelighedsdagbog, hvor jeg dagligt skriver ned, hvad jeg er taknemmelig for. Det hjælper mig med at sætte pris på de små glæder i livet.”

17. Planlæg for fremtiden

Tænk over, hvordan du ønsker at tilbringe dine seniorår, og planlæg for eventuelle fremtidige behov og ønsker. Dette kan omfatte at oprette et testamente eller beslutte, hvor du vil bo i dine ældre år.

“Jeg har oprettet et testamente og diskuteret mine ønsker for pleje og bolig med mine nærmeste pårørende.”

Vind gavekort: Hvad vil du som senior?

Hvad har du planlagt med dit seniorliv, og hvad prioriterer du som senior?

Giv mindst tre tip til et godt seniorliv på på Faglige Seniorers Facebook-side – og deltag i konkurrencen om et gavekort på oplevelser: Værdi: 300 kroner. 

Du kan også sende en mail til redaktør Brian Pabst bp@fagligsenior.dk

Først publiceret: 3. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 3. november 2023 kl. 10:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

og