Ældre rammes hyppigst: Brug for flere hjerteløbere

Hjerteløbere er oftest hurtigere fremme end ambulancen i landets yderområder. Især ældre er udsat for hjertestop.

Der er brug for flere hjerteløbere i landets yderområder, lyder det i ny kampagne fra Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden.

Hjerteløbere er personer, der har sagt ja til at modtage en alarm på deres telefon og træde til, hvis en person i nærheden falder om med hjertestop.

Særligt i yderområder kan hjerteløbere gøre en forskel, lyder det fra forsker og ph.d.-studerende ved Hovedstadens Akutberedskab Astrid Rolin Kragh.

“Vi kan se af vores forskning, at hjerteløberne langt hyppigere kommer før ambulancerne i landets yderområder sammenlignet med byområderne. Det betyder, at hjerteløberne oftere kan gå i gang med livreddende førstehjælp og med at give stød med hjertestarter,” siger hun.

Hurtigere end ambulancen

I byområder går der som regel ikke mange minutter, før ambulancen når frem. Anderledes forholder det sig i områder med længere mellem husene, lyder det fra forskeren.

“I yderområderne er der længere ventetid på ambulancen, og derfor er det enormt vigtigt, at der er nok hjerteløbere, der kan træde til i de områder,” siger Astrid Rolin Kragh.

Tallene viser, at der er noget at arbejde med, når det gælder om at skaffe flere hjerteløbere uden for de større byer.

Region Hovedstaden topper med 3192 hjerteløbere per 100.000 indbyggere.

Region Syddanmark ligger i den modsatte ende med 2065 tilmeldte hjerteløbere per 100.000 indbyggere.

Brug for hjerteløbere alle steder

Rekrutteringen af flere hjerteløbere i yderområder sker blandt andet med opsøgende indsatser på uddannelsessteder og kampagner på sociale medier.

Astrid Rolin Kragh understreger, at kampagnen har til formål at øge antallet af hjerteløbere over hele landet – også i byer, hvor man i forvejen har mange tilmeldte.

“Vi har brug for hjerteløbere alle steder. De kan også gøre en forskel, efter ambulancen er ankommet, blandt andet med at støtte pårørende eller hjælpe ambulancepersonalet,” siger hun.

Rammer ældre

Aktuelt er der 157.945 tilmeldte hjerteløbere landet over.

Der er registreret 24.765 hjertestartere i landet, hvoraf 17.207 – 70 procent – er tilgængelige hele døgnet.

Ifølge Hjerteforeningen er gennemsnitsalderen for personer, der bliver ramt af hjertestop for mænd 66 år og for kvinder 71 år. 

Kun 14 procent overlever

Hvert år får cirka 5.000 danskere hjertestop i hjemmet eller andre steder uden for hospitalerne. 14 procent af dem overlever.

For hvert minut, der går fra et hjertestop, til hjælpen når frem, falder chancen for overlevelse med ti procent.

Mandag er den årlige Hjertestarterdag, og her er der arrangementer landet over, hvor man kan få en introduktion til brug af hjertestarter og det at være hjerteløber.

Sådan bliver du hjerteløber

Vil du være hjerteløber, tilmelder du dig TrygFonden Hjerteløber ved at downloade appen og oprette en bruger. Du kan tilmelde dig uanset hvor i Danmark, du bor.

Det anbefales, at du føler dig robust og kompetent i livreddende førstehjælp, før du tilmelder dig.

Se her hvordan du bliver hjerteløber

Først publiceret: 27. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 27. oktober 2023 kl. 9:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

og