Dette skærebræt er skyld i plastik i maden

Et plastik-skærebræt kan frigive en stor mængde mikroplast, som kan ende både i kroppen og miljøet, og vi ved endnu ikke, hvordan det påvirker os.

Et nyt studie viser, at et skærebræt kan frigive millioner af mikroplast-partikler om året.

Mange af os, hvis ikke alle, ejer et plastikskærebræt, som anses for at være et uundværligt værktøj i køkkenet.

Nu er det kommet frem, at skærebrætter fremstillet af plast kan afgive millioner af mikroplastpartikler årligt. Disse partikler kan ende i både vores krop og miljø, uden at vi ved, hvordan de påvirker os.

Det skriver videnskab.dk.

Forskere har udført forsøg, der viser, hvordan hakning af grøntsager på plastskærebrætter frigiver disse mikroplastpartikler.

Baseret på disse forsøg forklarer de, at der alene ved at skære grøntsager på et plastskærebræt kan frigives op til 70 millioner mikroplastpartikler årligt.

Selvom det er et stort tal, er det svært at sige, om du skal være bekymret for at spise grøntsager skåret på plastskærebræt, forklarer forsker Alonzo Alfaro-Núñez.

“Lige nu er der ikke nok data, der understøtter, at du ikke bliver akut syg af de mikroskopiske plastpartikler. Dertil peger flere undersøgelser på, at eksponering for mikroplast kan påvirke vores sundhed på længere sigt.”

Det kan du gøre

Står du alligevel og skal købe et skærebræt eller andet køkkengrej af plast, kan det være en god idé at overveje, hvilken type plast man vælger. Det gør måske ikke den store forskel på mængden af mikroplast, der frigives, men på de kemikalier som mikroplastpartiklerne kan indeholde.

“Der nogle typer plast, hvor vi ved, at de indeholder flere kemikalier, så det kan være et udgangspunkt. Helt overordnet set vil plasttyperne PP, PET og PE (LDPE/HDPE) være bedre valg end PVC og PS ud fra risiko for frigivelse af skadelige kemikalier,” siger seniorforsker Nanna B. Hartmann.

Hun har også et godt råd til dem, der ikke vil smide deres plastskærebræt ud: Minimer kraften, som du rammer skærebrættet med.

“Jo hårdere, man rammer skærebrættet, des dybere eller længere et snit og des flere partikler, må vi gå ud fra, at der frigives,” siger hun.

Er det bedre med træskærebrætter?

Ud over plastskærebrætter testede forskerne træskærebrætter, som også frigav et stort antal mikropartikler ved snitning af grøntsager.

Her regner man med, at der frigives et sted mellem 4 og 22 gange flere mikropartikler, men det bør du ikke være bekymret for, lyder det fra Alonzo Alfaro-Núñez.

“Træ består hovedsageligt af cellulose, som mennesker ikke kan fordøje. Men så vidt jeg ved, er cellulose ikke giftigt for os i de helt små koncentrationer, som man forventer at frigives fra arbejdet med at skære med skærebræt af træ.”

Anbefalingen lyder derfor, at du bør holde dig til naturlige materialer, som f.eks. træ – eller marmor, da man går ud fra, at materialer med større slidstyrke frigiver færre mikropartikler.

Først publiceret: 7. august 2023
Artiklen er sidst opdateret 7. august 2023 kl. 8:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

og