Få styr på dit køkken: Start med helvedesskuffen

Hvis du ønsker at organisere dit køkken, handler det om at få alt ud af skabe og skuffer. I hvert fald, hvis du spørger oprydningsekspert.

Oprydningsekspert Marianne Gammelgaard har skrevet bogen "Ryd op", hvor hun trin for trin hjælper med, hvordan man kan organisere sit hjem. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Du kender måske det med, at du ikke lige kan finde låget til plastikbøtten, hvor du havde tænkt dig at gemme resterne fra aftensmaden.

Eller at du må lede alle køkkenskufferne igennem for at finde en citronpresser, så du kan lave den dressing med citronsaft, du havde drømt om.

Det kan være en svær opgave at holde sit køkken organiseret, så du ikke skal gennemrode skuffer og skabe for at finde de basale køkkenting.

Organiseringsekspert Marianne Gammelgaard har skrevet bogen “Ryd op”, hvor hun kommer med konkrete leveregler og værktøjer til at organisere hjemmet og skabe overblik over sine ting.

Alt skal organiseres

Og ifølge hende er der kun én ting at gøre, hvis du skal organisere dit køkken fra bunden af.

“Riv plasteret af. Alt skal ud af skabene og inddeles i kategorier,” lyder det fra Marianne Gammelgaard.

Det er den metode, hun selv bruger, når hun skal hjælpe andre med at skabe et overblik i hjemmet – blandt andet, når hun hjælper folk med at rydde op i TV 2-programmet “Vi drukner i rod”.

“Hvis det roder, så står alle kaffekopperne nødvendigvis ikke samlet det samme sted.”

“Derfor skal det hele ud og grupperes, så alle kopper er sammen, alle glas er sammen og så videre,” er hendes råd.

Begynd med helvedesskuffen

På den måde finder du ifølge hende frem til de ting, som er i overskud, og som skal smides ud – eksempelvis grydelåg eller plastikbøtter.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte, foreslår Marianne Gammelgaard, at du begynder med helvedesskuffen. Og med helvedesskuffen, mener hun skuffen med alle plastikbøtter og andet plast.

“Helvedesskuffen er et sjovt sted at starte, hvis du er i tvivl, om du har et organiseret hjem. Ofte er den fyldt med mange bøtter i forskellige former, som ikke kan stå oven i hinanden.”

“Og her skal det hele naturligvis også ud, så du kan se, hvad du har,” siger Marianne Gammelgaard.

Enkel strategi

Når du så har haft det hele ude, og du har smidt det ud, som ikke længere er bevendt, så er Marianne Gammelgaards strategi enkel.

“Det handler om at opbevare tingene, der hvor du bruger dem.”

“Eksempelvis skal kaffekopperne stå tæt på kaffemaskinen, og det samme skal selve kaffen. Det er min hovedregel, hvis jeg skal starte forfra med et køkken,” fortæller Marianne Gammelgaard.

Fysisk og mental ro

Hun har en særlig grund til at gå så meget op i at have et organiseret hjem – og at hjælpe andre med at få det.

“Når vi rydder fysisk op, så sker der noget oppe i hovedet. Det giver en fysisk og visuel ro, men det giver også en mental ro, når der ikke er så mange ting at forholde sig til,” fortæller hun.

Ud over roen giver et organiseret hjem også mere tid til andre ting.

“Du sparer tid hver dag, hvis du ved, hvor dine ting er, fordi du ved, at de har en bestemt plads. Så skal du ikke bruge tid på at lede, og så får du mere tid til alt det vigtige i livet,” siger Marianne Gammelgaard.

Først publiceret: 2. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret 2. juni 2023 kl. 11:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og