Nyt: Her er maden, der sænker farlig kolesterol

​​Det hidtil største studie, der undersøger effekten af vegetarisk og vegansk kost, viser at man kan sænke det dårlige kolesterol med op til 14 % ved at spise grøn mad.

Med en plantebaseret kost igennem livet, kan man reducere sin risiko for blodprop i hjertet betydeligt.

Kolesterol er et fedtstof, der indgår i alle kroppens celler og er nødvendig for en lang række af kroppens vigtige funktioner. Din krop danner selv kolesterol.

Kolesterol transporteres rundt i kroppen med blodet omgivet af en skal af fedt og protein. Der findes tre former for kolesterol kaldet triglycerid, LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.

Grøn mad er vejen frem

LDL-kolesterol, også kendt som det dårlige kolesterol, skal man være særligt opmærksom på. Et forhøjet LDL-kolesterolniveau øger nemlig risikoen for hjertesygdomme, herunder

Værd at vide om kolesterol

LDL-kolesterol kaldes også det ”lede kolesterol” og øger risikoen for blodpropper.

Triglycerid er fedt i blodet, som også øger risikoen for blodpropper.

HDL-kolesterol er det ”herlige kolesterol”.

Kilde: Hjerteforeningen

hjerteanfald og slagtilfælde.

Heldigvis kan man selv gøre noget for at sænke det dårlige kolesterol. Det viser et nyt studie fra Rigshospitalet.

Her har man nemlig fundet ud af, at vegetarisk og vegansk kost forårsager en 14 % reduktion i det dårlige kolesterol, hvilket svarer til en tredjedel af effekten af at tage kolesterolsænkende medicin.

Hvis man for eksempel starter med at spise en plantebaseret kost i starten af 40’erne, svarer det til at ens risiko for hjertekarsygdom vil være reduceret med ca. 20 %, når man er midt i 50’erne.

Hvad er forhøjet kolesterol?

For højt kolesterol er ikke en sygdom i sig selv, men er en tilstand, der kan føre til åreforsnævring og øge din risiko for blodpropper.

Årsagen til for højt kolesterol er ofte en blanding af arvelighed, uhensigtsmæssig livsstil og anden underliggende sygdom.

Hold øje med dit kolesteroltal, og få målt det med jævne mellemrum, for du kan ikke selv mærke, om indholdet af kolesterol i dit blod er for højt.

Ofte kan en omlægning til en sundere livsstil sænke kolesteroltallet. Medicinsk behandling kommer på tale, når omlægning af livsstil ikke er tilstrækkeligt, eller hvis kolesteroltallet er svært forhøjet.

VIDEO: Sådan regulerer du dit kolesteroltal

Kilde: Hjerteforeningen

Først publiceret: 7. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret 7. juni 2023 kl. 11:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og