Lægens råd: Derfor kan du trygt sætte dig bag rattet

Obligatoriske lægeundersøgelser droppet: Ældre billister er slet ikke er så farlige i trafikken, som folk forestiller sig.

Ældre er ofte bedre billister end yngre og er for eksempel bedre til at afpasse hastigheden efter forholdene.

Det vrimler med fordomme om ældre bilister. Det er stadig en udbredt opfattelse, at “ældre bilister er til fare for trafikken.”

Men hvad er op og ned i det spørgsmål?

I 2017 ophævede man den obligatoriske lægeundersøgelse for bilister over 70 år.

Henning Kirk

Henning Kirk er læge og aldringsforsker. Har skrevet flere bøger om aldring og hjerne og er en meget flittig foredragsholder. Nyeste bog er “Godt nyt om gamle hjerner” (Gyldendal 2020).

Han er en hyppigt anvendt foredragsholder og er kendt for sin store viden inden for områderne alderdom, hjernen, socialpolitik, seniorpolitik, sundhed og motion. Han evner at formidle svære emner, så alle kan forstå det.

Henning Kirk er tidligere leder af Gerontologisk Institut, nu selvstændigt virkende som forfatter, konsulent og ikke mindst en utrolig efterspurgt foredragsholder landet over. Han modtog i 2014 Danske Ældreråds hæderspris for sin indsats med at formidle viden om aldring og ældre.

Indtil da havde det været nødvendigt at blive tjekket hos lægen ved henholdsvis 70-, 74-, 76-, 78- og 80-årsalderen. Og herefter hvert år.

Betød intet for trafiksikkerhed

Formålet med disse lægecheck var primært at screene for demens.

Men det viste sig, at forskningen ikke kunne vise, at lægeundersøgelserne havde betydning for trafiksikkerheden. Derfor blev de obligatoriske lægeundersøgelser droppet.

Lægerne har dog stadig pligt til at indberette til myndighederne, hvis en patient har en diagnose, der ikke er forenelig med bilkørsel. For eksempel blodprop i hjernen, epilepsi eller demenssygdom.

Den gamle onkel

Men i den almindelige debat var der stadig synspunkter om “de ældre spøgelsesbilister.” Og mange kunne fortælle om “en gammel onkel”, som de ikke turde være passager hos.

Problemet er bare, at “den gamle onkel” slet ikke er så farlig i trafikken, som folk forestiller sig.

Og faktisk er der nu forskning, som viser at bilister med lettere demens ikke forårsager flere ulykker end jævnaldrende uden demens.

Til gengæld kommer de oftere ud for at havne et andet sted end planlagt.

Først publiceret: 4. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret 4. maj 2023 kl. 11:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og