Lægens råd: Dans hjælper mod denne frygtede sygdom

Dansetræning som for eksempel linedance styrker kroppens automatiske bevægelser og kan dermed forebygge Parkinsons demens-sygdom.

I de senere år har man opdaget, at dansetræning virker forebyggende på Parkinson-demens.

I Danmark lider 1-2 promille af befolkningen af Parkinsons sygdom. Den kaldtes tidligere for rystesyge, for rysten på fingrene er et almindeligt symptom ved sygdommen, som typisk rammer personer over 60 år.

Hyppigere symptomer er dog træghed og stivhed i muskelbevægelserne, for eksempel at man har svært ved at sætte gang i en bevægelse – står lidt og tripper, inden man begynder at gå. Dette skyldes, at man i hjernen mangler de nerveceller (neuroner), der producerer det kemiske signalstof dopamin.

Henning Kirk

Henning Kirk er læge og aldringsforsker. Har skrevet flere bøger om aldring og hjerne og er en meget flittig foredragsholder. Nyeste bog er “Godt nyt om gamle hjerner” (Gyldendal 2020).

Han er en hyppigt anvendt foredragsholder og er kendt for sin store viden inden for områderne alderdom, hjernen, socialpolitik, seniorpolitik, sundhed og motion. Han evner at formidle svære emner, så alle kan forstå det.

Henning Kirk er tidligere leder af Gerontologisk Institut, nu selvstændigt virkende som forfatter, konsulent og ikke mindst en utrolig efterspurgt foredragsholder landet over. Han modtog i 2014 Danske Ældreråds hæderspris for sin indsats med at formidle viden om aldring og ældre.

Dopamin fungerer som en slags kemisk startnøgle for hjernen. Man kan først starte sine bevægelser, når dopaminet aktiverer det område af pandelapperne, som styrer kroppens muskelbevægelser.

I dag behandler man oftest parkinsonpatienter med lægemidler, der aktiverer eller erstatter dopaminet, og derved hjælper patienterne med at styre deres bevægelser.

Udvikler demens

Problemet er imidlertid, at parkinsonpatienter efter nogle år kan udvikle demenssygdom.

Demenssymptomerne adskiller sig typisk fra Alzheimers demens, hvor især hukommelsen er ramt. Ved Parkinson-demens er der først og fremmest problemer med at klare praktiske opgaver i dagligdagen.

I de senere år har man opdaget, at dansetræning virker forebyggende på Parkinson-demens.

Forklaringen er, at man for eksempel ved at danse linedance styrker kroppens automatiske bevægelser; det vil sige de bevægelser, man kan “på rygmarven” eller “i søvne”. Herved bevarer man bedre evnen til at løse hverdagens praktiske problemer.

Parkinsons sygdom

•    Mellem 5- og 10.000 60+-årige herhjemme lider af Parkinsons sygdom

•    Parkinsons sygdom giver træghed og stivhed i bevægelserne og rysten på fingrene

•    Sygdommen skyldes, at hjernen producerer for lidt af signalstoffet dopamin (hjernens "kemiske startnøgle")

•    Parkinsonpatienter kan i nogle år have gavn af lægemidler, som kan aktivere eller erstatte dopamin

•    Parkinsonpatienter udvikler ofte i løbet af nogle år demenssymptomer, især vanskeligheder med at løse praktiske opgaver

•    Dansetræning, for eksempel linedance virker forebyggende på parkinson-demens

Først publiceret: 1. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret 28. april 2023 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og