Gode tip: Sådan skriver du en festsang

Glæd dine nære og kære med en hjemmelavet gave, der kan synges til forårets og sommerens sammenkomster.

I stedet for at holde en tale kan du skrive en god lejlighedssang. Gem gerne sangene gennem livet - de fortæller familiens historie.

Niecen skal konfirmeres eller vennerne fejer guldbryllup, og du er ikke den store taler. Så hvorfor ikke springe ud som rimsmed?

To professionelle af slagsen giver her deres bedste fif til, hvordan du kreerer en gedigen lejlighedssang.

1. Vælg simple toner

Allerførst skal du finde en melodi, der er nem at gå til, lyder det fra Eva Flinker, som har 25 års erfaring med at forfatte personlige festsange.

“Brug børnesange, som alle kender. De fungerer godt som fællessange, fordi der ikke er den mindste tvivl hos gæsterne om, hvordan de skal synges,” siger hun.

Undgå omkvæd

Ifølge tekstforfatter Merete Stoltze Møller, der ligesom Eva Flinker skriver sange på bestilling, bør du også undgå numre med omkvæd.

“Det er sådan med mange melodier med omkvæd, at folk tror, de kender dem, men faktisk kender de kun omkvædene og ikke versene,” siger hun og fortsætter:

“Selv en melodi som “Kald det kærlighed”, som er blevet spillet utallige gange, og hvor alle kan omkvædet, kan du risikere, at du når til verset og tænker: “Hvordan er det nu lige, det er?”

2. Lav en stikordsliste

Med melodien på plads kan du kaste dig over teksten.

Eva Flinker opfordrer dig til at lave varieret og organiseret liste med stikord om sangens hovedperson. Listen kan rumme karakteregenskaber, interesser og sjove anekdoter.

Forarbejdet er vigtigt

“For mig er det vigtigt at lave et grundigt forarbejde, hvor der stilles uddybende spørgsmål til de allerede skrevne stikord, for at alle de vigtige detaljer kommer med,” fortæller hun.

Husk også at få med, hvilket forhold I har til hinanden, og hvad personen betyder for dig.

3. Syng dig gennem takterne

Når listen er færdig, er du klar til at sætte tekst og toner sammen. Her hjælper du dig selv godt på vej ved at få styr på takterne, fastslår Merete Stoltze Møller.

“En stavelse i et ord svarer til en takt i musikken. Tæl derfor, hvor mange takter der er i den musik, du har valgt, og noter, hvor rimene er.”

Nu handler det om at kreere sætninger, der matcher rytmen i den oprindelige tekst. Sørg for hele tiden at synge det, som du skriver. På den måde kan du nemmere høre, hvis der er noget, der ikke passer.

Få en anden til at synge sangen

Så snart du har et udkast på plads, råder Merete Stoltze Møller dig til at præsentere det for en, du kender.

“Det kan være meget godt at få en anden til at synge sangen, og det skal være en, der ærligt vil sige, hvis der er steder, som ikke fungerer,” siger hun.

4. Drop ironien

En lejlighedssang gerne må gerne være festlig og humoristisk, men først og fremmest skal den være kærlig, mener Eva Flinker.

“Det skal være en gave og må ikke gøre nogen kede af det. Vi er enormt ironiske i Danmark, men ironi skal man passe på med i lejlighedssange. Du må gerne være selvironisk, men du skal ikke være ironisk på andres bekostning,” siger hun.

Gem sangene – det er familiehistorie

Samme toner kommer fra Merete Stoltze Møller.

“Det er en gave og tradition, som man kommer med til konfirmanden eller sølvbryllupsparret,” siger hun og fortsætter:

“Man kan faktisk ende med at have en hel familiehistorie liggende, hvis man gemmer de her sange.”

Først publiceret: 23. april 2023
Artiklen er sidst opdateret 21. april 2023 kl. 13:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

og