Stigning i falske sedler: Sådan spotter du dem

Antallet af anmeldelser om falske pengesedler er støt stigende. Derfor får du her en guide til, hvordan du adskiller de falske pengesedler fra de ægte.

Forskellen på ægte og falske sedler kan være svært at se for det utrænede øje.

Og netop det forsøger falskmøntnerne at udnytte i stigende grad, skriver DR Nyheder.

For i løbet af årets første tre måneder har landets politikredse modtaget 444 anmeldelser om falske pengesedler.

Sidste år lå tallet for hele 2022 på 829 anmeldelser, hvilket samtidig var det højeste antal i seks år.

Potentiale for mange sager

At tallet for anmeldelserne i år allerede er over 400, kommer bag på Mikkel Brügmann, der er politikommissær ved efterforskningssektionen hos Nordjyllands Politi.

“Jeg blev lidt overrasket over, at tallene fra 2023 allerede er på halvdelen af tallet i 2022. Det betyder, at vi potentielt kan få rigtig mange sager, hvis resten af året forsætter på samme måde.”

Hvis du ønsker at blive bedre til at kunne se forskel på pengesedlerne, kan du ifølge Niels Kaas, hovedkasserer i Nationalbanken, rette fokus flere steder.

Rådene kan du læse herunder:

Tre tips: Sådan spotter du en falsk pengeseddel

Ved at bruge dine sanser kan du relativt let opdage, om du har en falsk pengeseddel i hånden.

  • Alle sedler har et vandmærke. Et vandmærke er noget, der er skabt i papiret under fremstillingen. Vandmærket kan ses, når man holder sedlen op mod lyset. Det er ret svært at genskabe i en falsk seddel.
  • Derudover indeholder sedlerne et hologram. Det er et metallisk element med meget fine streger, som reflekterer lyset i alle regnbuens farver. Det er også svært at forfalske.
  • Sedlerne har også et kobbertryk, som er lavet med en helt særlig trykketeknik. Trykket kan mærkes med fingerspidserne. Det er ligeledes svært at efterligne.

Først publiceret: 13. april 2023
Artiklen er sidst opdateret 14. april 2023 kl. 10:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

og