Alvorlig sygdom stoppede hende ikke

Skuespiller og kunstner Ulla Koppel er ikke holdt op med at sende sine budskaber ud over scenekanten. I dag fylder hun 75 år.

Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Ulla Koppel har altid været glad for at udtrykke sig gennem film og teater som skuespiller og instruktør, men efter at hun fik sklerose for 25 år siden, begyndte hun at udtrykke sig gennem billedkunsten.

Lørdag den 18. marts fylder hun 75 år.

Ulla Koppel har udstillet sine billedkunstværker på flere danske gallerier, men i slutningen af 2022 valgte hun at vende tilbage til scenen.

Hun skrev teaterforestillingen “Skoene ved floden” sammen med sin mand Anders Koppel. Forestillingen havde premiere i Valby Kulturhus i oktober 2022.

Den blev kaldt et “absolut seværdigt musikdramatisk værk” og tager udgangspunkt i et kunstværk langs floden Donau i Budapest.

Kunstværket forestiller 60 sko i bronze og symboliserer det brutale folkemord under Anden Verdenskrig, hvor 10.000 jøder blev henrettet langs kajen.

Lang karriere

Ulla Koppel fik sin debut som filmskuespiller i 1968, da hun spillede hovedrollen i filmen “Jeg elsker blåt” som kun 19-årig. Her spillede hun den 14-årige Judith, der havde et uafklaret forhold til en meget ældre mand.

Hun fik dog sin mest markante rolle i tv-serien “Fiskerne” i 1977, hvor hun spillede den indremissionske Adolfine, som blev gravid med sin stedfar.

Ulla Koppel er vokset op i et hjem med klaver, sang og dans, og hun blev først optaget på Odense Teaters elevskole.

Men hun stoppede efter kort tid, fordi hun ikke brød sig om skolen, som hun opfattede som gammeldags og autoritær, og i stedet begyndte hun på Svalegangen i Aarhus.

Ulla Koppel blev gift med Anders Koppel fra Savage Rose i 1969, og sammen har de lavet kantater og store musikværker, hvor Ulla har skrevet teksterne, og Anders har skrevet musikken.

Sammen har de børnene Sara Koppel, Benjamin Koppel og Marie Carmen Koppel.

Først publiceret: 18. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. marts 2023 kl. 13:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og