Pas på: Du kan gå glip af rentestigning

Flere banker tilbyder efterhånden fornuftige plus-renter på opsparing og ekstra meget ved at låse beløbet i længere tid, men det kan være risikabelt – et alternativ er at købe obligationer med kort løbetid.

Når renten stiger yderligere på opsparing, går du glip af en ekstra gevinst, hvis du har bundet din opsparing til en lavere rente.

I øjeblikket kan du få op til mindst plus 2,75 % i rente på opsparing. Det lyder forjættende efter år med minusrenter. Men nogle banker stiller krav om, at du skal binde pengene i for eksempel to eller tre år, hvis du vil have den højeste rente.

Det kan være farligt. Hvis du får brug for pengene, inden bindingen udløber, skal du betale et strafgebyr for at få dem fri.

Det kan også være, at renten stiger yderligere på opsparing. Så går du glip af en ekstra gevinst, hvis du har bundet din opsparing til en lavere rente.

Det har en pensionist oplevet i kompasbank. Han har forsøgt at klage til Det finansielle ankenævn for at få sine penge fri før tiden, uden at det skulle koste ham noget. Eller at banken skulle forhøje rentesatsen. Men han har ikke fået medhold i nogen af delene.

Se de aktuelle renter på opsparingskonti i forskellige banker HER

Sådan gik det galt

Pensionisten indsatte i januar i fjor 400.000 kroner på en konto i kompasbank. Det var med en rente på 0,25 % og to års binding.

I dag lyder 0,25 % af lidt. Men dengang kæmpede mange andre bankkunder med negative renter.

Hen over sommeren og efteråret 2022 begyndte kompasbank og andre pengeinstitutter at hæve deres indlånsrenter. Så var det pludselig en dårlig forretning med kun 0,25 % i rente.

Men en aftale er en aftale. Ankenævnet fastslår, at kompasbank ikke har stillet urimelige vilkår.

Det er ok, at de ikke vil forhøje pensionistens rentesats. Og det er ok, at banken forlanger et anseeligt gebyr, hvis manden vil have sine penge ud før tiden, lyder afgørelsen.

Se hele afgørelsen fra ankenævnet HER

Rentens vej er uransagelig

Ingen ved, hvordan indlånsrenterne vil udvikle sig i fremtiden. Hvis de falder, kan det være en god idé at have bundet penge i længere tid til en forholdsvis høj rentesats. Så er banken nemlig også bundet af aftalen.

Men stiger indlånsrenterne, kan det være dumt med en længere binding. En mulighed er at nøjes med en binding på for eksempel kun én måned. Det kan i øjeblikket give op til cirka 1,75 % i rente.

Helt uden binding er det muligt at få cirka 1,5 % i rente.

Køb obligationer

Et andet alternativ er at købe obligationer med kort løbetid. De giver omkring 3,5 % i effektiv rente, hvis de udløber om tre eller fem år.

Obligationer kan sælges med kort varsel, hvis man alligevel får brug for pengene før tiden. Faren er så, at de er faldet i kurs i mellemtiden. Så får man måske mindre for dem, end man har givet

Men de kan også være steget i kurs. Så udløser det en ekstra kursgevinst oven i renten.

Først publiceret: 17. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. marts 2023 kl. 11:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

og