Solsikkesnor synliggør skjult handicap

100.000 solsikkesnore, der signalerer, at en person har et usynligt handicap, er i omløb Danmark.

Snoren kan bæres af en person med et usynligt handicap for at indikere, at vedkommende har brug for, at omverdenen har lidt mere tålmodighed, tid eller hjælp.

En simpel snor med solsikker på er blevet en stor succes i Danmark.

Der er omkring 100.000 snore i omløb, som enten er udleveret til personer eller klar til at blive udleveret, estimerer Solsikkeprogrammet Danmark.

Snoren kan bæres af en person med et usynligt handicap for at indikere, at vedkommende har brug for, at omverdenen har lidt mere tålmodighed, tid eller hjælp.

Og det gør en forskel hver dag for tusindvis af mennesker, siger Stine Ringvig Marsal, der er nordic regional director i Solsikkeprogrammet. Hun opdagede solsikkesnoren i Gatwick Lufthavn og bragte snoren til Danmark i 2020.

“I situationer, hvor man er presset eller stresset, kan det være rart, at man ikke behøver forklare en helt masse om sit handicap eller sin diagnose for at skaffe forståelse for, at man måske har et behov, andre ikke lige havde forventet,” siger hun.

Signal til omverdenen

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har estimeret, at mere end hver femte dansker har en form for handicap. Ud af dem har op mod 80 procent et usynligt handicap.

Et usynligt handicap, som solsikkesnoren særligt henvender sig til, er eksempelvis psykiske sygdomme, autisme, synsnedsættelse, ordblindhed, stammen og en række andre usynlige diagnoser.

Der er dog ingen kvalificerende liste over skjulte handicap. Hvis man har et skjult handicap og føler, at man vil have gavn af en solsikkesnor, kan man bære snoren.

Solsikkesnoren giver ikke personer ret til andet end at signalere til omverdenen, at man har et skjult handicap og muligvis har brug for hjælp eller lidt mere tid, understreger Stine Ringvig Marsal.

Hun modtager hver uge mange historier fra danskere, som enten bruger snoren eller har set nogen med snoren, og er glade for det signal, den sender.

“Det er dejligt, at så mange personer med usynligt handicap oplever at få forståelse og hjælp i de situationer, som mange andre måske oplever som helt hverdagsagtige og ikke besværlige,” siger hun.

Virksomheder uddeler snoren

Mere end 400 virksomheder deltager i Solsikkeprogrammet.

Det tæller blandt andet alle de større danske lufthavne og mange af landets transportselskaber som Movia, Arriva og Midttrafik.

Flere af landets attraktioner som Legoland, Tivoli og Zoologisk Have uddeler også snoren, ligesom Sallings Groups mere end 1700 butikker – Bilka, Føtex og Netto – uddeler snorene.

Også på en lang række af landets apoteker bliver solsikkesnoren udleveret.

Virksomhederne stiller solsikkesnoren til rådighed for alle, der kan have brug for det. Snoren skal udleveres gratis.

For at kunne udlevere snorene skal virksomhederne modtage særlig træning i, hvordan de tager hensyn til personer, som bærer snoren.

Først publiceret: 12. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 10. marts 2023 kl. 13:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

og