Planlæg din pension og få flest penge

Som pensionist har det betydning, hvad du får udbetalt og hvornår. For høje udbetalinger fra en pension kan for eksempel give en modregning i folkepensionen.

Hvis du nærmer dig folkepensionsalderen, er der god grund til at overveje, hvordan dine pensionsopsparinger skal udbetales.

Der kan nemlig være betydelige økonomiske gevinster at hente som pensionist ved at planlægge udbetalingerne.

Det siger Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

“Hvis man får pengene udbetalt i den rigtige rækkefølge, kan man sikre sig markant mere til livet som pensionist. Og det er altså vel at mærke, uden at man skal spare mere op,” siger hun.

Rigtig planlægning

Danskernes pensionsopsparinger er blevet større, og samtidig har flere opsparinger i frie midler og bolig. Det giver flere muligheder for at finansiere pensionisttilværelsen.

Faktisk viser beregninger fra Sampension, at den rigtige planlægning kan udløse op til 400.000 kroner ekstra at gøre godt med i pensionstilværelsen.

Det handler om at planlægge dine udbetalinger, så du ikke bliver ramt unødigt hårdt af hverken indkomst- og afkastskat eller modregning i offentlige ydelser. Afkast er den økonomiske gevinst fra investeringer.

Som det første bør du starte udbetalinger fra en livsvarig pension, som mange har som en del af pensionsordningen, lyder anbefalingen fra Anne-Louise Lindkvist.

For vi ved jo ikke, hvornår vi dør. Og en livsvarig pension udbetales hver måned, så længe du lever.

Det er anderledes fra en ratepension, hvor opsparingen udbetales i rater over en periode på typisk ti år.

Stræk pensionen

Anne-Louise Lindkvist anbefaler, at du strækker udbetalingerne fra din ratepension over en længere periode.

Det vil sænke de årlige udbetalinger fra ratepensionen, så du i højere grad bliver berettiget til folkepensionens tillægsbeløb.

“Men det kræver selvfølgelig, at man har råd til at leve med de lavere årlige udbetalinger fra ratepensionen,” siger hun.

En årlig udbetaling på mere end 91.000 kroner (2023-tal) for enlige vil udløse modregning i folkepensionen. Grænsen er det dobbelte for ægtefæller og samlevere.

Tre kasser

Når du skal have et overblik over din økonomi som pensionist, anbefaler cheføkonom i Danica Pension Mads Moberg Reumert, at du opdeler den i tre kasser.

“I den første kasse er der folkepension og ATP. Den anden kasse er pensionsopsparinger, og i den sidste er det alt andet som bolig, opsparing i banken og aktieinvesteringer,” siger han.

Fordi vi lever længere og længere, råder han til, at du kigger på, hvad dit behov for penge er i hele dit resterende liv.

“Hvor stor en månedlig udbetaling kan jeg forvente som pensionist, og skal jeg måske omlægge noget af min ratepension til livsvarig pension, så jeg har nok til hele livet?”

Brug friværdi

Hvis du har friværdi i din bolig, kan det også være, at du skal bruge noget af den til at finansiere tilværelsen som pensionist.

ATP er en forkortelse for arbejdsmarkedets tillægspension og er et supplement til folkepensionen. Stort set hele den danske befolkning er dækket af ATP.

Du kan se en samlet oversigt over dine opsparinger og pensionstyper på pensionsinfo.dk, efter at du er logget ind med MitID. Dit pensionsselskab kan hjælpe dig med både overblik og planlægning af udbetalingerne.

Først publiceret: 9. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 9. marts 2023 kl. 10:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og