Tag din pension med til udlandet

Hvis du overvejer at flytte til udlandet som pensionist, skal du flytte med hjertet og ikke pengepungen, siger privatøkonom.

Du kan som modtager af folke-, førtids- og seniorpension ofte fortsætte med at få udbetalt den fulde pension og pensionstillægget, hvis du flytter til et land inden for EU.

Du har levet et langt arbejdsliv herhjemme. Nu vil du gerne søge til varmere himmelstrøg i et andet land for at nyde dit otium.

Den gode nyhed er, at det er muligt. Og du kan typisk også tage dine pensionsudbetalinger med til udlandet.

“Der er ikke længere store, oplagte skattefordele ved at flytte sin pension til udlandet. Min anbefaling er derfor, at man flytter med hjertet og ikke med pengepungen,” siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i pensionsselskabet PFA.

Ifølge Udbetaling Danmark kan du som modtager af folke-, førtids- og seniorpension ofte fortsætte med at få udbetalt den fulde pension og pensionstillægget, hvis du flytter til et land inden for EU.

Der er enkelte lande uden for EU som Norge, Schweiz og Storbritannien, hvor du kan få begge pensionsudbetalinger.

Det kan også få betydning, om du er statsborger i det land, du vil flytte til. Danmark har nemlig indgået særlige aftaler om pension med for eksempel Australien, Canada, Filippinerne, Indien, Israel, Tyrkiet og USA.

Men bortset fra de nævnte undtagelser vil du typisk kun kunne få udbetalt pensionens grundbeløb, hvis du flytter til et land uden for EU.

Skal du betale skat i udlandet?

Når du vil flytte fra Danmark, kan det også være, at du skal til at betale skat i et andet land.

Når du flytter til udlandet som pensionist

1. Kontakt Udbetaling Danmark i god tid, og giv besked om, at du flytter til udlandet som pensionist. Husk at fortsætte med at opdatere din forskudsopgørelse.

2. Kontakt Skattestyrelsen for at finde ud af, i hvilket land du vil være skattepligtig efter flytning.

3. Oplys din bank og dit forsikringsselskab om flytningen.

4.  Afhængigt af hvilket land du flytter til, skal du muligvis søge om at blive sygesikret i det nye land på dansk regning.

Kilde: borger.dk.

Camilla Schjølin Poulsen anbefaler, at du altid søger rådgivning, fordi skattepligt er et komplekst område:

“Hvis man vil flytte sin fulde skattepligt ud af Danmark, kræver det som minimum, at man ikke længere har bopæl her. Og det kan for eksempel gøres ved at sælge sin ejerbolig eller opsige sin lejebolig.”

Hun forklarer, at du normalt kan slippe for en bestemt beskatning, når du flytter til udlandet. Og det er skat af pensionsafkast på 15,3 procent, som også kaldes PAL-skat. Afkast er den økonomiske gevinst fra investeringer.

Skattepligten kan dog godt variere, afhængigt af hvilken type pension du har. Camilla Schjølin Poulsen peger på, at afgift på en kapitalpension, der ofte udbetales som et samlet beløb, altid skal betales til Danmark.

En aldersopsparing kan du selv oprette, og den er skattefri ved udbetaling, mens du er i Danmark, fordi dine indbetalinger til den ikke giver fradrag. Men du kan risikere, at du bliver pålagt at betale skat i det land, som du flytter til.

Der er en række indtægter, som du ofte stadig skal betale dansk skat af. Det er for eksempel overskud fra udlejning af dansk bolig og aktieudbytte fra depoter i Danmark.

Afhængigt af Danmarks aftaler med landet, som du vil flytte til, kan det være, at du skal betale skat af din pension i begge lande.

Først publiceret: 2. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret 2. februar 2023 kl. 14:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og