Efter 52 år er elefanterne fortid

Givskud Zoo har aflivet sine to tilbageværende elefanter og har ikke planer om at få nye igen, siger direktør.

Elefantanlægget i Givskud Zoo åbnede i 1971.

I mange år har elefanterne været en del af oplevelsen, når besøgende slog vejen forbi Givskud Zoo, der ligger nordvest for Vejle.

Men efter 52 år er det nu slut.

Tirsdag meddeler Givskud Zoo, at de sidste to elefanter er blevet aflivet, og ledelsen har umiddelbart ikke planer om at få elefanter i den zoologiske have igen.

Det oplyser Givskud Zoo i en pressemeddelelse.

“Det er klart, at det rører en, dels fordi elefanterne har en væsentlig personlighed, og dels fordi de har været en stor del af parkens historie,” siger Richard Østerballe, der er direktør i Givskud Zoo, i pressemeddelelsen.

Begge elefanter aflivet

Det er aflivningen af de sidste to elefanter, som har sat et punktum for elefanter i Givskud Zoo.

Den ene var et sygdomsrelateret dødsfald. Og den anden blev aflivet.

“Vores ældste, Sandrine på 57 år, blev syg i sidste uge. Hun fik veterinær behandling, men årsagen til hendes tilstand kunne ikke klarlægges, og der var ingen behandling, der hjalp,” siger Richard Østerballe.

“Som dagene gik, fik hun det mere skidt, og i weekenden måtte vi erkende, at der desværre ikke var mere at gøre for hende.”

Da Sandrine døde, rejste det ifølge Richard Østerballe spørgsmålet om, hvorvidt man skulle lade den anden hunelefant – Medu på 54 år – leve.

Ifølge Richard Østerballe havde de længe holdt øje med Medu, fordi hun led af gigtproblemer. Det blev besluttet, at Medu skulle aflives.

“Det gjorde vi dels på grund af hendes langvarige helbredsproblemer, men i særdeleshed, fordi hun ikke skulle være alene i anlægget i den sidste tid af sit liv.”

“Elefanter er meget sociale dyr, og vi har længe fastholdt, at når den ene af de to ikke var længere, så skulle den anden også væk,” siger Richard Østerballe i pressemeddelelsen.

Ikke tidssvarende anlæg

Det var heller ikke muligt at rykke elefanterne til en anden dyrepark på grund af deres helbred, siger direktøren.

Han siger samtidig, at elefanter sjældent lever, til de er 60 år.

Desuden er anlægget, de har boet i, ikke tidssvarende.

“Afskeden med Sandrine og Medu var en nødvendig beslutning. Vi har et ansvar for vores dyr, mens de er i live, og vi har også et ansvar for at lade dem komme herfra på en ordentlig måde,” siger Richard Østerballe.

Elefantanlægget i Givskud Zoo åbnede i 1971.

Siden har der været i alt 14 elefanter i parken.

Da der var flest elefanter på samme tid, var der ni elefanter.

Først publiceret: 8. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 8. marts 2023 kl. 8:16

Se, hvad vi ellers skriver om:

og