Larmende råger i nærheden? Gør dette

Ifølge vildtkonsulent fra Naturstyrelsen kan du forsøge at "skræmme" fuglene væk. Men gør det, inden det er for sent.

Foto: Sergei Gapon/Ritzau Scanpix

Måske har du stiftet bekendtskab med den støjende råge – en sort kragefugl, der yngler i kolonier og kan være til stor gene for nogle boligejere.

Fuglene flokkes ved deres reder og kan være larmende fra solopgang til solnedgang med deres skrig.

Og her i slutningen af februar og starten af marts indfinder fuglene sig i kolonierne og begynder så småt at bygge reder, inden ynglesæsonen rigtigt går i gang.

Hvis man er tilstrækkeligt generet af fuglenes tilstedeværelse, kan man i yderste tilfælde få en reguleringstilladelse til at fjerne de voksne fugle, inden de begynder at yngle.

Men det kræver altså en tilladelse, fordi rågen er en fredet fugl.

Det kan du gøre

Og en regulering er absolut sidste løsning, lyder det fra Sandor Hestbæk Markus, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen.

I stedet peger han på, at man kan forsøge at slippe af med rågerne på andre måder, hvis man døjer med en rågekoloni i baghaven.

“Rågerne begynder at dukke mere og mere op omkring deres ynglekoloni, i takt med at vejret bliver bedre, og solen kommer mere frem,” siger han.

“Oplever man det, gælder det om at stresse dem så meget som muligt og især efter solnedgang.”

Her råder Sandor Hestbæk Markus til, at når fuglene falder til nattero som oftest en halv time efter solnedgang, går man ud og klapper et par gange i hænderne og får rågerne på vingerne.

Vent en halv time, til der er ro i kolonien igen, og gør det så igen og igen, lyder det.

Ikke i yngletiden

Har du en flok naboer, kan man ifølge vildkonsulenten lave en lille vagtordning, så der konstant er en form for stressfaktor for fuglene.

Fuglene er ligesom os mennesker. Det er ikke sjovt at blive forstyrret, når man skal sove, fortæller Sandor Hestbæk Markus.

“Jo mere du gør det op mod ynglesæson, som er i slutningen af marts, jo mere tilbøjelige er de til at flytte sig,” siger Sandor Hestbæk Markus.

“Måske lykkedes det ikke første år, men gør man det løbende, så skal det nok ske.”

Men man skal være varsom, for hvis rågerne allerede har lagt æg, er det for sent.

Du må nemlig ikke forstyrre dem i yngletiden. Og derfor gælder det om at holde ekstra godt øje med, hvordan kolonien udvikler sig.

“Når rågerne er der 100 procent af tiden uden at flyve væk om dagen, så har de lagt æg, og så får du dem ikke til at flytte,” påpeger vildtkonsulenten.

“Men gør du det, inden de lægger æg, så vil de måske finde et andet sted at opfostre ungerne.”

Accepter dem

En anden måde at håndtere larmende råger på er lidt mere simpel ifølge biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening: Acceptér dem.

For ligesom hvis du eksempelvis har slået dig ned i et havneområde, vil der jo være mågeskrig, lyder det.

“Har du bosat dig i et område med varieret natur, så vil der også være fugle og fugleliv i området.”

“Og vi befinder os i en biodiversitetskrise, så jeg synes, at det er trist, hvis man ikke vil lade den vilde natur udfolde sig i nærområdet,” siger han.

Han mener, at rågen er en spændende fugl, som man ikke skal af med.

Er det strengt nødvendigt at få fjernet rågerne, bør man ifølge Knud Flensted gå til kommunen.

“I yderste tilfælde kan man selvfølgelig få tilladelse til at fjerne dem, hvis de virkelig støjer over støjgrænserne. I de tilfælde bør kommunen lave en samlet forvaltningsplan.”

“For jages de væk, flytter de jo til et andet sted. Så hvis der skal gøres noget betydningsfuldt ved problemet, skal der lægges en plan for, hvor fuglene så må være.”

Først publiceret: 1. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 1. marts 2023 kl. 11:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

og