Lægen: Sådan træner du din balance

Du behøver ikke at gå på line for at træne din balanceevne. Mindre kan gøre det.

Mange har hørt, at balanceevnen bliver dårligere med årene. Men det er nødvendigt at tilføje – “især hvis man ikke træner den”.

4 om træning af balanceevnen

* Test din balanceevne ved at stå på ét ben med lukkede øjne!

* Træn din balanceevne gennem gymnastik eller dans!

* Tag trapperne i stedet for elevatoren!

* Børst tænder, mens du står på ét ben – for eksempel overmunden på højre fod, undermunden på venstre!

Denne bisætning kan også bruges i forbindelse med mange andre aldersrelaterede ændringer i funktionsevne, men den er særlig vigtig for netop balanceevnen.

For alt for mange gråhårede har en dårlig balanceevne. For nogle betyder det øget risiko for at falde og eventuelt brække hoften.

Forbindelser mellem hjerne og muskler

Vores balanceevne er afhængig af millioner af nerveforbindelser mellem hjernens “underetage”, rygmarven og nervereceptorer i benene.

Hertil kommer de mange forbindelser mellem hjernen og musklerne i benene, der gennem fine bevægelser hele tiden skal justere, så vi holder balancen.

Hvis man havde polio som barn, vil man typisk opleve problemer med balancen, når man kommer op i årene. Også diabetes og alkoholmisbrug kan give balanceproblemer.

Henning Kirk

Henning Kirk er læge og aldringsforsker. Har skrevet flere bøger om aldring og hjerne og er en meget flittig foredragsholder. Nyeste bog er “Godt nyt om gamle hjerner” (Gyldendal 2020).

Han er en hyppigt anvendt foredragsholder og er kendt for sin store viden inden for områderne alderdom, hjernen, socialpolitik, seniorpolitik, sundhed og motion. Han evner at formidle svære emner, så alle kan forstå det.

Henning Kirk er tidligere leder af Gerontologisk Institut, nu selvstændigt virkende som forfatter, konsulent og ikke mindst en utrolig efterspurgt foredragsholder landet over. Han modtog i 2014 Danske Ældreråds hæderspris for sin indsats med at formidle viden om aldring og ældre.

Test dig selv på et ben

Du kan teste din balanceevne ved for eksmepel at stå på ét ben med lukkede øjne. Du vil opleve, at kroppen svajer frem og tilbage, og måske bliver du hurtigt nødt til at støtte på den anden fod – for ikke at falde.

Men med øvelse vil du opleve, at du står mere sikkert.

Gymnastikpædagogen Helle Gotved havde mange gode råd om kroppens bevægelser og effekten af træning. Hun foreslog for eksempel at man nemt kunne træne sin balanceevne ved at børste tænder på ét ben.

Det er for de fleste svært i starten, men efter daglig øvelse vil man opleve, at man står mere sikkert og ikke for brug for at støtte med den anden fod.

Først publiceret: 27. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 27. januar 2023 kl. 9:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og