Kom vintertristheden til livs: Gå på jagt efter lyset

Red vinterhumøret ved at opsøge solens stråler i dagligdagen. Sådan lyder rådet fra både en forsker og en psykolog.

I årets mørke måneder kan du nemt gå glip af solens stråler. For at få nok lys anbefaler Mette Kragh, der forsker i lysterapi, at du gør en rask morgentur til en fast rutine. 

Gruer du for, at vinterens korte dage formørker dit humør? Så skal du i gang med at jage lyset alle de steder, du kan.

Det anbefaler Mette Kragh, der gennem flere år har forsket i lysterapi ved Aarhus Universitet.

Lysterapi kan foregå mens du tjekker mails

* En lampe med 10.000 lux er optimal til lysterapi. Du kan også finde en, der afgiver færre lux, men så skal du have den tændt i længere tid, før den giver en effekt.

* Læs lampens manual, i forhold til hvor tæt du skal sidde på lampen, før den virker. Det er som regel 40 til 60 centimeter. I manualen står også, hvor længe den skal være tændt for at gøre en forskel. Ved 10.000 lux er en halv time om dagen nok.

* Du behøver ikke at sidde og stirre direkte ind i lampen. Du kan sagtens have den stående på eksempelvis dit skrivebord og ordne andre ting imens - som at tjekke mails.

* Lysterapi virker ikke på alle. Så hvis du ikke oplever en forskel efter en til to uger, kommer du højst sandsynligt ikke til at kunne mærke en effekt.

Kilde: Mette Kragh, som er forsker på Institut for Klinisk Medicin - Afdeling for Depression og Angst.

/ritzau fokus/

“På en letskyet dag vil det være tilstrækkeligt at gå en tur på en halv time udenfor om morgenen eller formiddagen. Der skal dog en til to timer til om vinteren, når det er meget overskyet,” forklarer hun.

Det positive dagslys

Samme opfordring kommer fra psykolog Birgitte Sølvstein, som blandt andet beskæftiger sig med depression.

“Dagslys påvirker os positivt. Både når det gælder, hvordan vi har det fysisk og følelsesmæssigt. Derfor er det en god idé eksempelvis at holde frokostpausen udenfor,” siger hun.

I de timer, du tilbringer indendørs, kan du opsøge solens stråler ved at rykke din yndlingslænestol hen til vinduet eller spise morgenmad et sted i dit hjem, der er østvendt.

Derudover findes der lamper, der er beregnet til lysterapi, som du kan have tændt først på dagen.

“Det virker ikke på alle, men dem, der oplever en virkning, siger, at de får mere energi, at trætheden forsvinder, og at de sover bedre,” fortæller Mette Kragh.

Ræk ud til folk

Du kan også lysne dit vinterhumør på andre måder. En rigtig god ting at gøre er at række ud til folk omkring dig, siger Birgitte Sølvstein.

“Nogle gange skal du gøre det omvendte af, hvad du har lyst til. Typisk har du ikke lyst til at se mennesker eller bevæge dig. Du har lyst til at blive hjemme og se Netflix og spise søde sager dagen lang, og det er ikke altid godt,” forklarer hun.

Når du mærker lysten til at gemme dig væk under dynen, skal du derfor forsøge at komme ud og mødes med venner og familie eller tage ud i naturen.

Det kan også give dig et boost at gøre noget for nogle andre – for eksempel at tilbyde at købe ind for den ældre dame, der bor inde ved siden af.

Flyt fokus fra dig selv

“På den måde flytter vi fokus fra os selv til andre. Det afleder os,” siger Birgitte Sølvstein og fortsætter:

Hjernens signalstof

Dagslys stimulerer produktionen af serotonin, som er et signalstof i hjernen, der påvirker humøret. Om vinteren falder din produktion af serotonin, fordi det er mørkt en stor del af døgnet.

 

– Samtidig er det meningsfyldt for os at hjælpe andre. Det er en måde at gøre dagen bedre på, at du kan sige til dig selv: “Det kan godt være, at jeg har det ad h… til. Men jeg har gjort noget, der giver mening”.

Fortsætter mørket med at indhente dit sind, er det dog en god idé at få en tid hos lægen eller opsøge en psykolog.

For så kan der være tale om en decideret vinterdepression.

“Selv om det kan være meget enkle midler, der skal til for at få det bedre, kan det være svært at bruge dem, hvis man har det skidt og kæmper med at finde overskud til en daglig gåtur,” siger Birgitte Sølvstein.

Først publiceret: 1. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 26. december 2022 kl. 9:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og