Vinteren er på vej: Det skal du gøre ved havemøblerne

Hvordan du giver dine havemøbler en behandling, afhænger af, om der er tale om træ- eller plastikmøbler. Få også råd til, hvordan du opbevarer dem.

Du skal ikke lade dine havemøbler stå ude i vinter - men behandle dem og sætte dem i skuret eller under tag,

Vintersæsonen er lige rundt om hjørnet, og her er det næppe havestolen, du har planer om at slænge dig i.

I stedet kan du give havemøblerne lidt kærlighed ved at give dem en omgang pleje og opbevare dem, inden de bliver fundet frem igen til næste år.

Her giver to fagkyndige deres bud på, hvordan du bør gøre.

1. Pleje af træmøbler

Her kan du bruge Rodalon til udendørs brug, møbelrens eller et par dråber klorin, som opblandes med vand. Ved sidstnævnte skal du huske at bruge beskyttende handsker.

Det siger Jonas Stenbæk, som er sektionsleder hos Teknologisk Institut, hvor han arbejder med test og udvikling af træbeskyttelse.

Husk krukkerne

* Når du skal beslutte, hvor krukkerne skal opbevares hen over vinteren, skal du være sikker på, om de kan tåle frost.

* Kan de ikke tåle frost, skal de ind i tørvejr. Du kan godt have planter i dem, hvis du har planter, der skal overvintre. Du kan sætte dem et køligt sted uden frost. For eksempel i en kold kælder.

* Kan krukken tåle frost, kan du lade den stå ude, men sæt den gerne mod eksempelvis en husmur, så krukken og planten er beskyttet mod den værste regn og sne. Det er også godt at putte isoleringsmateriale over krukken. Det kan være en halmmåtte.

Kilde: havefaglig ekspert hos Bolius Berit Rørbøl.

“Det vil fjerne det skidt og skimmel, som sidder på træet. Hvis det er oliebehandlet træ, kan man give dem olie, som de kan stå med vinteren over. I møbelolie er der ofte fungicid (svampemiddel, red.), og så kan der ikke vokse skimmel på møblerne,” siger Jonas Stenbæk.

Han advarer mod, at du bruger sæbevand, hvis du har oliebehandlede møbler, da sæben kan opløse olien.

2. Opbevaring af træmøbler

Har du havemøbler, der er lavet af teaktræ, skal du kigge på, om det er det dyrere teaktræ i bedre kvalitet eller den billigere udgave, forklarer Jonas Stenbæk.

Det billigere teaktræ består typisk af ungt træ og er af dårligere kvalitet, mens den dyrere udgave er ret bestandigt og holder i længere tid.

Mens du skal have det billigere teaktræ inden døre – eksempelvis under et halvtag eller ind i et skur – kan du lade den dyrere udgave stå ude.

“Men man skal være opmærksom på, at det bliver udsat for vind og vejr. Det betyder, at det ændrer farve og får et gråligt udseende, som kan få det til at se en smule slidt ud,” siger han.

Jonas Stenbæk forklarer også, at havetræmøblerne under opbevaringen ikke skal have kontakt til jorden, da der herfra kan blive tilført fugt.

I stedet anbefaler han, at du for eksempel hænger dem op på en væg, hvis det er klap-sammen møbler.

3. Pleje af plastikmøbler

Hvis du vil give havemøblerne i plastik behandling, kræver det ikke meget mere end en klud, vand og måske lidt mild sæbe, hvis der er alger eller andet snavs på. Det siger Berit Rørbøl, som er havefaglig ekspert hos Videncentret Bolius.

“Plastik kan blive beskidt at se på, men de fleste havemøbler i plastik er nemme at gøre rene med almindeligt vand og sæbe,” siger hun.

Når det kommer til opbevaring, skal du helst sætte dem et tørt sted, for eksempel i et skur, hvor der er ventilation. Luft er nemlig med til at gøre, at der ikke opstår et fugtigt miljø.

4. Hynderne

Havemøblernes hynder skal inden døre, forklarer Berit Rørbøl.

“En hyndeboks, der står ude i et skur, kan godt blive fugtig hen over vinteren. Så man skal sørge for, at de er helt tørre, inden man pakker dem væk, siger hun og forklarer, at det bedste er, at de opbevares et sted, hvor der er frostfrit,” siger Berit Rørbøl.

Det kan for eksempel være i en kælder eller skur, hvor du er sikker på, at der ikke kommer fugt.

Vil du rengøre dem, inden de pakkes væk, er det ofte en våd, opvredet klud, der skal til. Du skal dog være opmærksom på, hvor længde de er om at tørre.

 

Først publiceret: 26. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 25. november 2022 kl. 13:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og