Voldsom mange får tinnitus

777.000 danskere er ramt af tinnitus (øresusen). Vi har samlet gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du døjer med lidelsen.

Øresusen eller tinnitus er en lyd i ørerne eller inde i hovedet, som ikke kommer fra omgivelserne.

Antallet af danskere, der har en ringen for ørerne eller en anden uønsket lyd i hovedet er i stærk stigning.

Det viser tal i en rapport om danskernes sundhed, Den Nationale Sundhedsprofil for 2021.

Her oplyser 16,1 %, at de har tinnitus. I 2017 lå tallet på 12,7 % og antallet af danskere med tinnitus er dermed steget med 27 % over de sidste fire år.

Tinnitus er desuden rykket op på 5. pladsen over de lidelser, som danskerne hyppigst er ramt af, kun overgået af allergi, slidgigt, forhøjet blodtryk samt migræne eller hyppig hovedpine.

Tilstanden kan være voldsomt generende og i værste fald invaliderende. Stress og støj, der overbelaster hørelsen er hyppige årsager til tinnitus.

Desuden er lidelsen ofte forbundet med høretab, og derfor er den naturligt stigende med alderen.

Det kan du selv gøre

1) Du bør undgå situationer, der øger tinnitus, f.eks. stærk støj, stresspåvirkninger, søvnmangel, store fysiske anstrengelser og undgå at opholde dig i helt stille omgivelser.

2) Baggrundsmusik og -støj kan være en hjælp til at maskere tinnitus.

3) Tinnitus vil typisk komme, når du skal hvile og slappe af. Det er vigtigt at have en lydkilde ved hånden (f.eks. en smartphone), som kan give lav og neutral lyd, og som slukker af selv, når du vil sove.

4) Man kan søge yderligere information og hjælp hos patientforeninger, Kommunikationscentre, Høreforeningen og de audiologiske afdelinger.

Kilde: Høreforeningen, sundhed.dk

Først publiceret: 17. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. november 2022 kl. 17:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og