Tidligt høretab kan være tegn på senere demens

Har du svært ved at høre, når der er baggrundsstøj, kan det være et tegn på nedsat hørelse. Uforklarlig nedsat hørelse kan være et symptom på at du er i risikogruppen for demens.

Hørelse er en ting, som de fleste af os tager som en selvfølgelighed. Men ny forskning antyder, at seniorer skal være opmærksom på ændringer i deres hørelse, fordi nedsat hørelse måske tyder på, at man kan udvikle demens senere i alderdommen.

I et studie, hvor over 80.000 voksne over 60 år deltog, viste det sig, at dem, der havde problemer med at høre i rum, hvor der var baggrundsstøj, havde en større risiko for at udvikle demens.

Kan finde demens tidligere

Der er heldigvis også en fordel ved opdagelsen. Nemlig at høreproblemer ikke kun er et symptom på demens, men også en faktor, der muligvis kan advare folk, deres familie og lægerne om demens før demensens forringelse indtræder.

“Der har været stor interesse for høretab, og om det kan øge risikoen for demens,” siger epidemiolog og studieforfatter Thomas Littlejohns fra University of Oxford.

“Disse resultater af tale-i-støj-høreskader kan udgøre et lovende mål for demensforebyggelse.”

I 2017 blev høretab registreret sammen med rygning, ensomhed, depression og fysisk inaktivitet som nogle af de rigtig store risikofaktorer for demens. I alt er der 20 ting på demens-risiko-listen. I dag mener man, at uforklarlig høretab i midten af livet betyder, at man er fem gange mere tilbøjelig til at udvikle demens.

Britisk biobank

Undersøgelsen tager udgangspunkt i den britiske biobank, som er en forskningsbase oprettet for at finde resultater på tværs af genetik, miljø og sundhed.

Mere end 82.000 mænd og kvinder over 60 år blev testet på deres “tale-i-støj-hørelse”, evnen til at uddrage tale i støjende omgivelser; her kendt som hvid støj.

Efter 11 år viste det sig, at 1285 deltagere havde udviklet demens baseret på sundhedsregistringer.

“Det viste sig, at deltagere, der havde dårligere hørelse, havde næsten dobbelt så stor risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem, der havde god hørelse,” siger Littlejohns.

Forhindrer demens fremover

Interessant nok havde cirka halvdelen af ​​de mennesker i undersøgelsen, der ikke havde tilstrækkelig “tale-i-støj-hørelse”, og cirka 42 procent af dem, der klarede sig dårligt på testen, ikke selv nogen opfattelse af, at de havde nedsat hørelse, da de blev bedt om at rapportere om det.

Forskerne undersøgte også, om deltagernes høretab kunne skylde andre ting som ensomhed og depression, som man ved, øger risikoen for at få demens. Men den teori kunne forskerne dog ikke finde belæg for.

Forskerne i Oxford undersøge også, om deltagernes hørelse kunne være blevet påvirket af deres demens, og om demensen kunne have forårsaget høretabet. Det var der dog heller ikke nogen indikationer for.

Det store studie kan hjælpe med at finde og forhindre demens hurtigere fremover.

Kilde: ScienceAlert og Videnskab.dk

Først publiceret: 26. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:54