Vent ikke: Kend de vigtige tegn på høretab

Det kan både være dig selv eller din omgangskreds, der opdager, at du har høreproblemer. Vær opmærksom på, om du bliver træt, når du skal lytte.

-Skruer din partner hele tiden ned for lyden i fjernsynet, lige efter at du har skruet op? Så bør du måske få tjekket din hørelse.

Er du også begyndt at svare “hvad” oftere og oftere, når nogen spørger dig om noget, eller skruer din partner hele tiden ned for lyden i fjernsynet, lige efter at du har skruet op?

Så kan det være, at du har et høretab, som du bør få tjekket.

De fleste venter flere år, før de selv går til lægen med problemet, og et ubehandlet høretab kan gøre problemet større.

Det fortæller audiologopæd, ph.d. i lydfølsomhed og projektleder på Kommunikationscentret i Region Hovedstaden Susanne Nemholt Rosing.

Bliver du træt af at lytte

Det, du skal være opmærksom på, er blandt andet, hvor godt du kan følge med i en samtale blandt andre mennesker. Vi bruger nemlig energi på at høre, lytte og forstå, og giver det dig gener at lytte i en smule støj, kan der være problemer.

– Man kan opleve, at man hurtigere bliver udtrættet. Man kan få lidt hovedpine af at sidde i forsamlingen, og efter noget tid kan det være, man faktisk ikke kan høre, hvad der bliver sagt, og så sidder man bare og smiler lidt, siger Susanne Nemholt Rosing.

– Man kan også opleve en begyndende tinnitus, som man pludselig lægger mere mærke til end den udefrakommende lyd, tilføjer hun.

For at fastslå, om du har problemer med hørelsen, kan du også lægge mærke til, hvordan du hører, når du sidder i et miljø, der egentlig burde være optimalt for at høre.

– De optimale lytteforhold er en til en i rolige omgivelser med godt lysindfald og god akustik. Så sidder du sammen med en anden i passende afstand uden baggrundsstøj, og synes du, den anden mumler, så er det en god idé at få det tjekket, siger hun.

Lydfølsomhed

Også en nyopstået lydfølsomhed, en midlertidig hyletone i øret eller en følelse af, at lydene forvrænges, kan være kroppens måde at gøre dig opmærksom på, at der er noget galt med din hørelse.

Er det et aldersbetinget høretab, du har, er det oftest andre end dig selv, der opdager det.

– Man registrerer måske, at ens morfar er begyndt at sige “hvad” lidt mere, eller at ens partner er begyndt at skrue mere op for fjernsynet, siger Susanne Nemholt Rosing.

– En god idé kan være at sige: “Hvordan reagerer mine omgivelser på det lydniveau, som jeg har på mit fjernsyn?”.

Jesper Hvass Schmidt, der er overlæge på Høreklinikken på Odense Universitetshospital og klinisk lektor, fortæller, at der er en vis sammenhæng mellem for eksempel sukkersyge og høretab.

Derfor kan for lidt motion, rygning og for usund kost i sidste ende også være årsagen til høreproblemer.

Hvor går smertegrænsen

Det er meget individuelt, hvornår mennesker oplever, at det er et problem, siger han.

– Vi ser typisk, at der går mange år, fra man oplever problemet, til man rent faktisk får taget sig sammen til at gøre noget ved det.

– Hvornår er smertegrænsen? Hvis man skal anstrenge sig mere for at høre og følge med i samtaler i tiltagende grad i løbet af sin dagligdag, og oplever man, at man hører forkert, er det et tegn til, man bør få det undersøgt, siger han.

Har du et job, der involverer en del kommunikation, vil du med et høreproblem også kunne opleve en udtalt træthed i løbet af dagen, siger Jesper Hvass Schmidt. Det skyldes, at du skal anstrenge dig mere for at koncentrere dig.

/ritzau fokus/

Først publiceret: 22. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og