Efterår: 10 gode råd, før du sætter havemøblerne ind

De fleste havemøbler har godt af en efterårsrengøring. Læs, hvad du skal gøre ved dine havemøbler, så de holder sig bedst muligt, og hvor du skal stille dem hen.

Mange vælger at stille havemøblerne ind nu, og hvis du vil sørge for, at havemøblerne ser pæne ud, når du hiver dem udenfor igen i marts, bør du følge rådene nedenfor.

1. Fjern først og fremmest skidt og snavs, så det ikke udvikler sig til råd eller svampeangreb. Brug sæbevand og en blød børste og tør efter med et viskestykke eller en klud.

2. Skrab eventuelt rust væk med ståluld eller smør med ruststopper.

3. Giv olierede havemøbler et fodbad i en olie beregnet til udendørs træværk. Det mætter træet, så det ikke suger vand.

4. Træmøbler bør have følgende tjek og gennemgang:

 • Rens havemøbler af træ ordentligt med et trærengøringsmiddel (kan normalt købes samme sted, som møblerne er købt).
 • Tjek for løse bolte og skruer og efterspænd om nødvendigt. Det bør gøres, inden der males eller olieres.
 • Slib med fint sandpapir, hvis møblerne har hakker, pletter eller andre skader.
 • Afslut med den rette oliering, lakering eller maling – havemøbler af træ bliver mere modstandsdygtige over for råd og svamp, hvis du oliebehandler, lakerer eller maler dem påny.

5. Rens og rengør havemøbler af plastik

 • Rens møblerne med varmt sæbevand og en blød børste.
 • Skyl dem efter med haveslangen og tør dem med et viskestykke eller en klud.
 • Slib eventuelt med wienerkalk (kan blandt andet købes i Matas) tilsat lidt husholdningssprit, hvis overfladen skal være endnu pænere.

Det kan være meget svært at fjerne alle pletter og få møblerne helt hvide igen.

6. Rens og rengør havemøbler af stål og aluminium

 • Fjern jordrester, grus og snavs med en blød børste.
 • Skyl dem med haveslangen og tør dem med et viskestykke eller en klud.
 • Genbehandl. Er der dele af træ på stål- eller aluminiumsmøblerne, skal de have samme rensning og behandling som havemøbler af træ.

7. Havemøbler af trykimprægneret træ eller teaktræ kræver som udgangspunkt ikke nogen behandling, men vask dem eventuelt med en gang sæbespåner eller trærens. De holder sig pæne længere, hvis du maler eller giver dem en gang olie.

8. Find et egnet opbevaringssted

 • Havemøblerne bør stå i tørvejr, så ikke de samler fugt på grund af regn, slud og sne. Derfor er et skur et godt opbevaringssted. Havemøbler af træ har ikke godt af at stå i en varm kælder, da der er risiko for, at de tørrer helt ud.
 • Havemøblerne bør ikke have direkte jordkontakt, da de ellers kan suge fugten fra jorden til sig. Sæt derfor møblerne på fliser eller brædder, hvis du ikke har et skur.
 • Dæk havemøbler med i en presenning, hvis det ikke er muligt at sætte dem i tørvejr.

9. Hvis du dækker havemøblerne af træ til med en presenning, så tjek ofte for kondensvand og sørg for ventilering imellem overdækning og havemøblerne. Hold øje med, om overdækningen er tæt, ellers er arbejdet med at rense og vedligeholde havemøblerne af træ næsten spildt henover vinteren.

10. Pas på hynderne. Har du hynder, der lugter jordslået, kan du forsøge dig med lidt Rodalon samt en skånsom vask. Sørg for, at hynderne er helt tørre, inden du pakker dem ned. Opbevar dem et tørt og lunt sted.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 14. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 14. november 2022 kl. 14:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og