Forkølelsestiden er over os – men hjælper de klassiske husråd?
Te med honning eller hvidløg? To infektionseksperter giver deres bud på, om nogle af de velkendte råd mod forkølelse rent faktisk har en effekt.
Te i spandevis, hosten og et tårnhøjt forbrug af lommeletter til at pudse den dryppende næse med.
Forkølelsessæsonen har meldt sin ankomst, og det er nok de fleste af os, der gerne vil gøre sygdomsperioden lidt lettere. Derfor kan vi finde på at kaste os over diverse husråd.
Men hjælper de? Det svarer to infektionseksperter på.
Te med honning
Har denne klassiker en positiv effekt? Både ja og nej. Sådan lyder det fra Søren Riis Paludan, som er professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet.
“Det har ikke nogen effekt på, at det forkorter sygdommen. Men det har en lindrende effekt at få noget varmt ned igennem systemet,” siger han.
Også Åse Bengård Andersen, der er ledende overlæge ved Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet, siger, at det giver en rar følelse af drikke te.
“Og det er godt at få nok med væske, hvis man har lidt småfeber,” siger overlægen.
Hun understreger samtidig, at der ikke er nogen mirakelmidler, når det kommer til at komme forkølelsen til livs.
Ingefær
Denne spise er også før blevet nævnt, når det kommer til forkølelse. Men du skal ikke regne med, at ingefær udgør et stærkt våben i kampen mod den snottede næse.
“Når du først har fået forkølelsen, er det kun lindring. Det er ikke noget, der bekæmper,” siger professor Søren Riis Paludan.
Det samme gælder med hvidløg. For heller ikke her er det påvist, at det har en effekt.
Kamillete
Teen er også en klassiker, når vi ligger derhjemme og kæmper med snue. Og faktisk er der stoffer i kamillete, som hæmmer betændelsesreaktioner.
Det forklarer Søren Riis Paludan.
“Det er ikke noget wonderdrug. Men der kan godt være en effekt i form af, at noget af ens hævelse lindrer en lille smule,” siger han.
Professoren er ikke bekendt med, om der er forskel på, om du inhalerer dampen fra teen eller drikker den. Han siger dog samtidig:
“Jeg vil godt kunne blive overbevist om, at der er en kraftigere effekt ved en damp-version snarere end en væske-version,” siger han og uddyber:
“Hvis du inhalerer det, er det i en forstøvet form. Og så rammer det jo nok bredere på dine slimhinder, end hvis du drikker det,” siger Søren Riis Paludan.
Bliv inden døre
Måske er du bange for at bevæge dig udenfor, når forkølelsen har ramt dig. Men som udgangspunkt forværrer det ikke virussygdommen, hvis du vil have noget frisk luft.
“Det kommer an på, hvor medtaget man er,” siger overlæge Åse Bengård Andersen.
“Men som udgangspunkt skal man ikke være bange for at gå udenfor.”
Først publiceret: 1. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 1. november 2022 kl. 9:06