Luk sommerhuset ned og spar penge og el

Snart går vi ind i fyringssæsonen, og med de tårnhøje energipriser gælder det om at spare, hvor man kan. Her er sommerhuset et oplagt sted at tage fat.

Du skal sørge for, at sommerhuset holdes frostfrit. Ellers risikerer du vandskader, og dem vil forsikringen i mange tilfælde ikke dække.

Den kolde tid står for døren, og derfor bliver det mindre og mindre fristende at tage op i sommerhuset. Inden du gør det klar til vinterhi, skal du overveje, hvor meget du vil bruge det.

Luk dit sommerhus helt ned

Hvis du vil være mest energivenlig og både spare penge og miljøet, kan du lukke sommerhuset helt ned. Her er en tjekliste:

* Luk for vandet i hovedhanen.

* Åbn for alle vandhaner og taphanen, så du er sikker på, at rørene er tomme.

* Tøm cisternen, kummen, opvaskemaskinen og andre apparater, der bruger vand. Du kan eventuelt hælde frostvæske i toilettet, så du er sikker.

* Sluk for al strøm på hovedafbryderen.

* Afrim fryser og køleskab, og lad dem stå åbne.

* Gør du det, kan du spare over 7500 kroner om året.

Kilde: energirådgiver Matilde Grøn Bjørneboe.

Med de nuværende elpriser er det i den grad en overvejelse, om sommerhuset skal stå med varme på hen over vinteren.

Der er nemlig mange penge at spare, siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er energirådgiver i Energistyrelsen.

– Du kan faktisk spare over 7500 kroner om året ved at lukke helt for varmen, forklarer hun.

Tøm rør og installationer

Derfor peger hun på muligheden for at lukke sommerhuset helt ned. Det vil sige, at du tømmer rør og installationer for vand, så de ikke kan fryse til is.

Det er også den sikreste løsning i forhold til forsikringen.

Det er dog langt mere besværligt. Så hvis du vil bruge sommerhuset hen over vinteren, er det ikke sikkert, det er den bedste løsning for dig.

– Du bør dog slukke for alle de apparater, du kan. Tøm og afrim køleskab og fryser, når du ikke er der, for de bruger virkelig meget strøm, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

8-12 grader i alle rum

Hvis du ikke tømmer vandrørene, fordi du stadig har planer om at benytte sommerhuset, så er det vigtigt, at du sørger for, at der er tilstrækkelig varmt i huset, mens du er væk.

Det forklarer Morten Langner, der er taksator i Gjensidige Forsikring.

– Du skal holde 8 til 12 graders varme i alle rum, for ellers risikerer du, at der kommer frosttemperaturer i huset, og så fryser vandet i rørene, siger han.

– Så vil vandet pøse ud i huset, når det tør op igen, og så har man balladen. Vand laver rigtig grimme skader inde i huset, når det først får lov til at løbe i lang tid.

Kommer der vandskade i sommerhuset, fordi det ikke er varmet godt nok op, så er det faktisk dig selv, der hæfter for det, og derfor er det vigtigt, at du lader det stå med varme på.

Om du skal sætte termostaten på 8 eller 12 grader, kommer lidt an på, hvor heldig du føler dig.

Otte grader bør være nok, forklarer Morten Langner, men du risikerer at løbe ind i en meget hård vinter, og så er det ikke nødvendigvis nok til at trænge ud i alle kroge af huset, hvor der kan ligge installationer.

– Hvis du vil være sikker, skal du have mere varme på, siger han.

Risiko for fugtskader

Du må dog ikke lade temperaturen stå på 12 grader, hvis du bruger sommerhuset. Det er vigtigt, at du hurtigt skruer temperaturen op på minimum 18 grader.

Holder du temperaturen nede, mens du befinder dig i huset, risikerer du nemlig fugtskader.

Selv om forsikringen som udgangspunkt ikke dækker ved frostskader, hvor du ikke har varmet tilstrækkeligt op, så er der som med alt andet undtagelser.

Der kan jo ske et tilfældigt svigt i varmeforsyningen – som for eksempel en kortslutning, et lynnedslag eller andet – som gør, at HPFI-relæet slår fra og derfor ikke har leveret strøm til radiatorerne eller varmepumpen.

Så er det ikke din fejl, og så er du dækket.

Først publiceret: 29. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. oktober 2022 kl. 11:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og