Sådan får du et rigt fugleliv i efterårshaven

I efteråret skal fuglene have sul på kroppen, særligt hvis de skal på et længere træk. Derfor kan du gøre dem en tjeneste og få hyggelige gæster i haven.

Småfugle vil generelt gerne have frø som solsikkefrø, men der er også nogle, der har præference for hvede og hørfrø. Så man kan jo variere, for jo flere forskellige ting, man fodrer med, jo flere forskellige fugle kan man lokke til.

Regn, rusk og kolde temperaturer. Det er måske ikke lige efterårshaven, du forbinder med et rigt og spændende fugleliv. Men faktisk kan du sagtens få det til at summe af sjove gæster på din egen matrikel.

Det fortæller Simon S. Christiansen, som er naturvejleder og leder af Skagen Fuglestation, der drives af Dansk Ornitologisk Forening.

– Man kan få besøg af trækfugle i sin egen have. For eksempel grønsisken og gråsisken, fortæller han.

Undgå rotter når du fodrer fuglene

* Det er ikke kun fuglene, der synes, at det er lækkert, når du fodrer i haven. Det kan også lokke rotter til.

* Derfor er det en god idé at fodre i højden og sørge for at gøre rent på jorden omkring foderstedet. Særligt så der ikke ligger foder på jorden i løbet af natten.

* Læg ikke mere foder ud, end fuglene kan nå at spise på en dag.

* Har du problemer med rotter, bør du lade være med at fodre. Derudover skal det meldes til kommunen, hvis du har spottet rotter.

Kilder: havefaglig ekspert hos Videncentret Bolius Berit Rørbøl og naturvejleder og seniorbiolog hos Verdensnaturfonden Thor Hjarsen.

Grønsisken er en lille finke med kløftet hale, grøn ryg og gule vingebånd.

Gråsisken er også en lille finke, som kan kendes på sin grå fjerdragt og røde plet i panden.

Mad til små næb

– Småfugle vil generelt gerne have frø som solsikkefrø, men der er også nogle, der har præference for hvede og hørfrø.

– Drosler vil gerne have frugter og æbler. Så man kan jo variere, for jo flere forskellige ting, man fodrer med, jo flere forskellige fugle kan man lokke til, forklarer Simon S. Christiansen.

Berit Rørbøl er havefaglig ekspert hos Videncentret Bolius, og hun råder til at sprede de forskellige typer af foder til forskellige steder af haven.

Fuglene er nemlig kræsne og holder sig alligevel til deres egne favoritter.

– Hvis man fodrer med mange frø på et foderbræt, vil fuglene sidde og hapse rundt i det og smide det til side, de ikke vil have. Derfor skal man kun fodre med en eller to typer foder hvert sted og holde sig fra blandinger med mange frø.

– Ellers skal du bare hen og samle op på jorden rundt om for at undgå rotter, siger hun.

Flere foderpladser

Derfor er det en god idé at have forskellige små foderpladser, hvor du fodrer med et bestemt foder hvert sted.

Har du frugttræer i haven, er de også guf for fuglene, fortæller Thor Hjarsen, som er naturvejleder og seniorbiolog hos Verdensnaturfonden.

Fugle som solsorte har nemlig smag for nedfaldsfrugterne, og de må gerne være lidt smattede.

– Man kan samle frugten og lægge i sin have eller gård. Og så vil man opleve, at en masse dyr bliver tiltrukket af det i efteråret, fordi de har brug for energi og næring, siger Thor Hjarsen.

Den søde nedfaldsfrugt kan også lokke insekter til. Eksempelvis stor gedehams, som næsten er på størrelse med en tommelfinger, lyder det fra naturvejlederen.

– De er fine og rolige, men man skal have respekt for dem. De kan godt blive lidt kulrede af frugten, for der kan være alkohol i, siger Thor Hjarsen om den gærede nedfaldsfrugt.

Havens frugtlækkerier kan også tiltrække sultne mus.

– Jeg har haft halsbåndmus i mit pæretræ, fortæller seniorbiologen om den lille mus, som kan kendes på et bånd af brun pels hen over sit hvide bryst.

Læs mere om hus, have og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 24. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 24. oktober 2022 kl. 16:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

og