Lars Ranthe: Vi mænd har været blinde og uvidende

"Carmen Curlers" belyser en vigtig del af danmarkshistorien og er mere aktuel end nogensinde før, mener skuespilleren Lars Ranthe, der medvirker i DR-dramaet.

- Jeg synes, det var vildt interessant at være med til at fortælle historien om kvindernes indtog på arbejdsmarkedet, siger Lars Ranthe. Foto: Peter Hauerbach, Ritzau Scanpix.

En lille elektrisk papillot med en stor symbolværdi er omdrejningspunktet i DR’s nye dramasatsning, “Carmen Curlers”, som netop nu ruller over skærmen.

Her kickstarter et forretningseventyr, som egentlig skal frigive mere tid til de huslige pligter, når nu kvinderne slipper for at spendere timevis i frisørstolen for at få håret bobbet op, et opgør mod de traditionelle kønsroller.

Flere og flere kvinder får arbejde på papillot-fabrikken, heriblandt Birthe, hvis mand spilles af Lars Ranthe.

– Jeg synes, det var vildt interessant at være med til at fortælle historien om kvindernes indtog på arbejdsmarkedet, siger Lars Ranthe.

– Det havde jeg enormt meget lyst til at stille mig til rådighed for, siger den 53-årige skuespiller.

Historien er vigtig at vise

For selv om serien udspiller sig i begyndelsen af 60’erne, er den her – godt seks årtier efter – mere aktuel end nogensinde før, mener den erfarne skuespiller.

Især med blik på den nuværende ligestillingsdebat og hele MeToo-bevægelsen, men også det opgør, feministerne og rødstrømperne i sin tid tog.

– Det er sindssygt vigtigt at fortælle denne historie for alle menneskers skyld – for kvinderne, men også for mændene, for vi skal lære at forstå og lære at agere i en ny verden.

– Der er rigtig mange steder, vi har været blinde og uvidende på en eller anden måde. Det er ikke en undskyldning. Men vi skal åbne vores ører og vores sanser og så lytte efter og måske stille os lidt i baggrunden og mærke efter: Hvad er det egentlig, der foregår?

Stejl læringskurve

Lars Ranthe har selv fået nye perspektiver, der er kommet i takt med alderen og erkendelsen.

Der er mange ting, Lars Ranthe har lært, og der er sikkert også ting, han bliver klogere på.

Det er en stejl og konstant læringskurve, siger han.

– Der kommer hele tiden ting, vi har ladet passere som samfund, og som vi skal forholde os til, så vi kan ændre dem. Derfor er alle de historier, vi kan fortælle, med til at opdrage os gamle idioter, men også alle de unge, selv om de på mange måder er meget mere inde i sagerne, end vi er.

– Jeg har selv unge børn, og de er supermeget bevidste om det. Jeg kan se på den store, Rigmor, at hun har en helt anden selvbevidsthed omkring det at være i verden på lige fod med mænd.

“Carmen Curlers” kan ses på DR1 søndag klokken 20.00.

Læs mere om kendte, kongelige og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 23. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. oktober 2022 kl. 14:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og