Vi fylder vores sommerhus med genbrug

Ny undersøgelse fra DBA viser, at flere og flere køber brugt. Men samtidig kan vi også se, at når det gælder indkøb til sommerhuset, stikker brugtindkøbet helt af. 41 % af møbler og nips i vores sommerhuse er købt brugte. 

Det giver god mening, at danskere går på genbrugsjagt, når sommerhuset skal indrettes. Det er en dyr post at skulle indrette et nybygget eller umøbleret sommerhus helt fra bunden.

Danskerne er glade for deres sommerhus, og under corona-epidemien har endnu flere danskere købt sommerhus. Og nu viser en stor undersøgelse fra Den Blå Avis, DBA, at rigtig mange køber møbler og nips til sommerhuset hos Genbrug.

For rigtig mange danskere går all in på sjove nips og en anderledes indretning end hjemme i lejligheden eller parcelhuset. En indretning, der i mange sommerhuse er præget af genbrugsfund og gør-det-selv-projekter.

Nye tal fra DBA fortæller, at danskerne er glade for at købe genbrug til hjemmet, men i endnu højere grad for at købe genbrug til sommerhuset.

Glad for genbrug

Hele 7 ud af 10 sommerhusejere har nemlig købt genbrugsmøbler eller nips til sommerhuset, og 41 procent af møbler og nips i de danske sommerhuse er købt brugte.

Til sammenligning har 4 ud af 10 danskere købt genbrug til helårsboligen.

– Det giver rigtig god mening, at mange danskere går på genbrugsjagt, når sommerhuset skal indrettes. Det er en dyr post at skulle indrette et nybygget eller umøbleret sommerhus helt fra bunden, og samtidig kan genbrugsnips og -møbler give den der helt særlige sommerhusstemning, siger Julie Schoen, fra DBA.

– Det kan også forklare, hvorfor vi er endnu mere tilbøjelige til at købe genbrug til sommerhuset end til helårsboligen: Nemlig at sommerhuset for mange også er et fristed, hvor man kan afprøve farver, en anderledes stil og sjove påfund, som man måske er mere tilbageholdende med i eget hjem.

5 gode råd til genbrug i sommerhuset

Giv træet nyt liv

Måske ser de brugte træmøbler, du finder, kedelige og slidte ud. Men du kan hurtigt give gamle træmøbler nyt liv med en omgang slibning og lidt olie. Eller drop slibningen, hvis du godt kan lide den patina, der er, og giv træet kokos- eller vaselineolie; Det er et trick, som møbelsnedker Eva Julie Klitgaard Fürst ofte gør brug af.

Gør yt til nyt

Overvej om du kan forvandle en kedelig lampe til en unik lampe med lidt maling og en farvet ledning. Eller spraymal nogle gamle stole for at give dem nyt liv. Det gør ikke noget, at stolene ikke er ens. Det giver kun lidt ekstra charme og skaber særpræg, der passer lige præcis til din sommerhusstil.

Tænk kreativt

Kreative løsninger er både sjove, udfordrende og giver en helt unik stil til dit sommerhus. Så kan du ikke finde lige det spejl, du gerne vil have, kan du måske selv bygge en ny ramme. Og har du brug for en ny kommode, men kan ikke finde den helt rigtige? Måske skal du i stedet tænke kreativt og eksempelvis forvandle nogle flotte, gamle skuffer til en kommode?

Skab hjemmelig hygge

Et sommerhus skal emme af hygge, så køb for eksempel en masse gamle bøger i flotte farver og forskellige størrelser, der pynter pænt i reolen. Det samme gælder nips- og pynteting. Det gælder om at skabe en særlig stemning – men det behøver ikke at være nyt, poleret og pænt.

Vær åben, når du er på genbrugsjagt

Hav et åbent sind, når du leder efter gode genbrugssager til sommerhuset. Hvis du bliver for snæversynet, kan du nemlig nemt komme til at overse nogle af de bedste fund. Husk, at du for eksempel altid kan ændre på farven med en klat maling.

Af Den Blå Avis

Først publiceret: 14. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 14. oktober 2022 kl. 11:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

og