Derfor er brændeovne dårligt for klima og helbred

Forhandlere har meldt om en markant stigning i efterspørgslen på brænde, efter at energipriserne er steget.

Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix

Man skal tænke sig om en ekstra gang, hvis man har tænkt sig at bruge en brændeovn som alternativ varmekilde i hjemmet på grund af de stigende energipriser.

Det er nemlig en af de mest forurenende måder at varme hjemmet op på, og så kan det være yderst sundhedsskadeligt, advarer professorer. Det skriver TV 2 Lorry.

Torben Sigsgaard, der er læge og professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, påpeger, at røg fra brændeovne er en af de helt store syndere, når det kommer til partikelforurening.

“Det betyder i sidste ende mere brænderøg i miljøet, som har en dokumenteret og meget negativ effekt på helbredet,” siger han og understreger, at det blandt andet fører til øget risiko for kræft og lungesygdomme.

Populær varmekilde

I løbet af den seneste uge har flere forhandlere meldt om en særdeles stor stigning i efterspørgslen på brænde på bagkant af de markante stigninger i energipriser.

Det har ført til store prisstigninger, lav varebeholdning og risiko for hamstring. Derfor har flere indført rationering, mens andre ganske enkelt har meldt udsolgt.

Uhensigtsmæssig

Sigsgaard bakkes op af Steffen Loft, som er professor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Han kalder brændeovne den mest uhensigtsmæssige måde at varme sin bolig op på.

“Brændeovne udleder langt mere partikelforurening end nærmest alle andre former for opvarmning.”

“Hvis man gør det for at spare lidt på kontoen, så bør man genoverveje det – ikke kun for ens eget helbred, men også for ens naboer. Man har jo også et vist ansvar over for dem, man bor i nærheden af,” siger han til mediet.

En undersøgelse af de cirka 16.000 brændeovne i København underbygger professorernes teori.

Den viser, at brændeovnene udleder lige så mange fine partikler i de kolde måneder, som biltrafikken gør i løbet af et helt år.

Læs mere om alternative varmekilder, inflation og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 13. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. oktober 2022 kl. 14:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og