Strandturen kan være farlig for din hund

En strandtur kan være fatal for din hund. Især skal du passe på hvis der er alger i vandet.

Hunden kan også nedkøles med masser af skygge, frisk drikkevand og kolde hundesnacks.

I sommervarmen er det skønt for både dyr og mennesker med en svalende dukkert, men for hunden kan en svømmetur få fatale følger, advarer chefdyrlæge Rikke Christensen-Lee hos Dyreværnet.

Nu ser vi igen frem til en dejlig varm sommeruge i den danske natur, og mange hundeejere ved, at der er ikke noget bedre for deres hund end en tur på stranden. Men der er forhold man som hundeejer skal være opmærksom på. Det varme stille vejr kan nemlig forårsage en eksplosion af forekomsten af de giftige blågrønne alger.

Algerne ses oftest som brunlige fnug i vandet og er giftige for både mennesker og dyr. De kan endog være livsfarlige for dyrene, fordi de oftest drikker af det vand, de svømmer i.

Uden på kroppen giver algerne udslæt, men sluges det giftige vand, kan man dø af bare et par mundfulde.

Fatale konsekvenser

De blå-grønne alger indeholder giftstoffer, der angriber især lever, nervesystem og fordøjelseskanal. I leveren forårsager de indre blødninger og celledød. Nervegiften giver lammelser, som i værste fald påvirker åndedrætsfunktionen og forgiftningen af fordøjelsen forårsager celleødelæggelse, der medfører opkast, diarre, feber og smerter.

Forgiftning med de blå-grønne alger er så farlig, at den kan være dødbringende efter enkelte mundfulde af alge-vandet.

Dyreværnet anbefaler, at man følger Miljøstyrelsens udmeldinger og holder øje med, hvilket flag der er oppe ved den pågældende stand.

Symptomerne

“Symptomerne på forgiftning hos din hund er svimmelhed, opkastning, diarre og nedstemthed. Observerer du symptomer hos din hund, skal du øjeblikkeligt tage den til dyrlægen. Desværre findes der ikke en modgift, så behandlingen er understøttende og inkluderer væsketerapi, smertebehandling og afgiftningsprotokoller”, siger Rikke.
“Hurtig behandling er kritisk for overlevelse – og selv her kan død forekomme. Men overlever hunden de første to døgn, er prognosen god. Varige mén efter organbeskadigelsen kan dog stadig forekomme”, konkluderer Rikke.

“Alt i alt er de blå-grønne alger så farlige, at jeg på det kraftigste fraråder al badning med hunde og andre kæledyr. Nedkøl i stedet din firbenede ven med masser af skygge, frisk drikkevand og kolde hundesnacks”.

Afkøling i sommervarmen

Afkøl i stedet din firbenede ven med masser af skygge, frisk drikkevand og kolde hundesnacks, når der er risiko for alger.

Her er nogen forslag til at holde hunden kølig og stimuleret, når gåturene holdes korte i sommervarmen:

  • Vandleg i et soppebassin
  • En kølemåtte at ligge og slappe af på
  • Kolde snacks: Fyld hule marvben (eller aktivitetslegetøj som Kong) med dåsemad eller opblødt tørfoder. Frys den ned – så er det som en is til din hund.
  • Undgå den lange gåtur i solen og lav i stedet aktiviteter for hjernen i skyggen eller indenfor: Det kan være snuse/søgeøvelser og jeres almindelige træning der enten holdes ved lige eller udvides.

Kilde: Dyreværnet

Læs mere om hunde, katte og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 23. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. august 2022 kl. 8:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

og