Sur eller glad smiley? Tjek spisestedet her

Før du stikker gaflen i bøffen, kan det være en god ide at tjekke, om restauranten har styr på hygiejnen. Se her om der er en sur eller glad smiley.

Der er ikke noget mere surt end at komme hjem fra en ellers glad aften på restaurant med ondt i maven og med en udsigt til en nat på toilettet.

Heldigvis hører det til sjældenhederne, at restauranter, cafeer og andre steder, der sælger mad, ikke har styr på hygiejnen.

Alligevel afslører kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen, at den er så gal med fødevaresikkerheden eller andre forhold, at der i 3 ud af 100 tilfælde uddeles en sur smiley.

Så surt har det været i år – indtil nu

Alene i år er der indtil nu uddelt 414 sure smiley’er.

Den sure smiley betyder, at der gives bøde, politianmeldelse, karantæne, autorisation eller at virksomhedens registrering bliver frataget.

15 procent af alle kontrolbesøg ender med, at Fødevarestyrelsen må give en såkaldt mellemfornøjet smiley, der betyder at der er sket en indskærpelse omkring reglerne, givet påbud, forbud eller daglige tvangsbøder indtil forholdene er i orden.

Det er sket 1.797 gange indtil nu i 2022.

Sådan tjekker du på nettet

Butikker, restauranter og andre virksomheder, der sælger fødevarer til forbrugerne, skal hænge smiley-rapporterne op ved indgangen, så det er synligt for forbrugeren.

Men du kan også tjekke det inden du bestiller bord eller møder op.

Det kan du gøre på hjemmesiden findsmiley.dk

Her findes omkring 170.000 rapporter.

Du kan se op til de fire seneste kontrolrapporter for hver virksomhed.

Heldigvis ender 83 procent af alle besøg med en glad smiley – det betyder, at Fødevarekontrollen ikke har nogen anmærkninger.

Hvordan tildeles smileyen?

Smiley-ordningen viser, hvor godt butikker, restauranter og andre virksomheder, der sælger fødevarer til forbrugerne, efterlever lovgivningens krav til håndtering af fødevarer.

Ordningen gør det derfor nemt for forbrugerne at finde de virksomheder, som har styr på fødevaresikkerheden. Samtidig gør smiley-ordningen det nemt for virksomhederne at vise, hvor godt de har styr på at overholde reglerne.

Smileyen tildeles på baggrund af de kontrolrapporter, Fødevarestyrelsen udarbejder på kontrolbesøg.

Orningen har eksiteret siden 2001.

Læs mere om mad, restauranter og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

 

Først publiceret: 22. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 25. juli 2022 kl. 10:18

Emner: