Har du aktier? Banks råd kostede pensionstillægget
Banken anbefalede salg af aktier, men rådgav ikke om, hvordan det kunne påvirke pensionen. Det betød, at en kvinde skulle betale pensionstillæg på 68.000 kroner tilbage. Har du aktier? Se reglerne her.
I mange år har det været en god forretning at eje aktier i medicinalfirmaet Novo Nordisk. De er steget godt i kurs.
En ældre dame har også haft en solid portion. Men i sommeren 2020 ringede banken til hende og anbefalede, at hun solgte af en del af aktierne.
Det råd fulgte hun. Det førte til, at hun skulle betale aktieindkomstskat.
Men det bevirkede også, at hun skulle tilbagebetale de omkring 68.000 kroner, som hun havde fået i pensionstillæg.
Det mener hun, at banken ikke har gjort tydeligt for hende. Dermed er hun kommet til at stå i samme situation som andre kunder i pengeinstitutter.
Hendes sag er klassisk, siger Mikael Mogensen fra virksomheden Mybanker, der blandt andet hjælper borgere med at skifte bank.
“Det har ikke den store værdi for kunden kun at få rådgivning om handel med værdipapirer. Kunderne har behov for at få lige så klar besked om, hvad for eksempel salg af aktier betyder for deres skatteopgørelse, og hvad konsekvensen er for eksempelvis deres folkepension,” siger Mikael Mogensen.
Sådan gik det galt
Kvinden er kunde i Nordea. Hun havde især aktier i Novo Nordisk Banken fortæller, at den generelt opfordrer kunder til at sprede deres beholdning og ikke kun satse på en enkelt eller få aktier.
Derfor anbefalede den kvinden til at sælge en del af sin beholdning af Novo Nordisk.
Samtidig nævnte Nordea, at kvinden kunne søge særskilt rådgivning om skat. Men hun kontaktede ikke en revisor eller en anden ekspert.
“Det er sjældent, at private opsøger andre rådgivere, når det drejer sig om relativt mindre beløb. Pengeinstitutterne burde også kunne gøre det meget tydeligt for kunderne, hvad konsekvenserne kan være for skat og sociale ydelser,” siger Mikael Mogensen.
Voldsom topskat
Ved salg af aktier risikerer kunder at skulle aflevere samlet mere end 60 % af en kursgevinst. Det dækker skat og nedsættelse af for eksempel pensionstillæg. Det er der mange kunder, som ikke er klar over, siger Mikael Mogensen.
”Det burde være bankens opgave at gøre kunderne opmærksom på, hvad kunderne måske ikke ved. De bør sætte sig ind i alle kundens forhold. Det giver begrænset værdi for kunden, at de kun rådgiver om en enkelt del af, hvad der indgår i en aktiehandel og bare henviser til andre om resten,” mener Mikael Mogensen.
Tilbudt kompensation
Nordea sendte ikke kunden referater fra de møder, hun var til. Da kvinden klagede, var banken tilsyneladende usikker på sin egen rådgivning. Nordea tilbød hende i hvert fald en kompensation.
Men det var hun ikke tilfreds med. Hun tog ikke mod pengene, men gik i stedet til Det finansielle ankenævn.
Her har hun nu tabt sagen. Kvinden havde tidligere i flere omgange solgt Novo Nordisk-aktier. Derfor mener ankenævnet, at hun må have vidst, at der skulle betales skat, og at der var fare for nedsættelse af pensionstillæg.
Kvinden er nu nødt til at gå til domstolene, hvis hun vil prøve at få ret. Det er uvist, om hun gør det.
Se hele afgørelsen fra ankenævnet
Ingen hjælp
Mikael Mogensen siger, at ankenævnets afgørelse givetvis er juridisk korrekt. Men den hjælper ikke kunderne, synes han.
“Det fungerer hverken for kunderne eller bankerne, at bankerne kun rådgiver om en del af forløbet ved salg af værdipapirer og bare henviser til at kontakte andre om skat og betydningen for sociale ydelser,” siger Mikael Mogensen.
Det siger banken
Nordea meddeler i en mail til Faglige Seniorers redaktion, at banken ingen kommentarer har og ikke kan kommentere på specifikke kundeforhold på grund af tavshedspligt.
“Generelt kan vi sige, at som del af bankens rådgivning kan vi ikke rådgive om eksempelvis sociale ydelser, men vi gør som udgangspunkt altid kunden opmærksom på at undersøge konsekvenser hos eksempelvis kommunen eller hos skattemyndighederne,” meddeler Nordea i en mail til Faglige Seniorers redaktion.
Det betyder aktieindkomst for din pension
- Aktieindkomst er både udbytter og kursgevinst (fortjeneste) ved salg.
- Du skal betale 27 % i skat af de første 57.200 kroner
- Over de 57.200 er skattesatsen 42 %
- Er du gift, og bor du sammen med din ægtefælle ved indkomstårets udløb, er beløbsgrænserne det dobbelte. I 2022 skal I betale 27 % af de første 114.400 kroner af jeres samlede aktieindkomst og 42 % af aktieindkomst ud over 114.400 kroner.
- Aktieindkomst indgår i beregningsgrundlaget for pensionstillæg, bortset fra aktieudbytter op til 5.000 kroner, hvori der er indeholdt endelig udbytteskat. For ægtepar og samlevende kan der udbetales op til samlet 10.000 kroner. i aktieudbytte, før det kan føre til modregning.
Kilde: Skattestyrelsen, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering m.fl.
Læs mere om økonomi, rejser og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.
Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.
Først publiceret: 3. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 14. juli 2022 kl. 11:49